Uçan Elektrikli Otomobil, Sınırları Zorluyor

Uçan otomobiller, son yılların en heyecan verici ulaşım araçları olarak dikkat çekiyor. Bu yenilikçi araçlar arasında, “Model A” adını taşıyan eVTOL (elektrikle çalışan dikey kalkış ve iniş yapabilen araç) hem otomobil olarak kullanıldığında sahip olduğu görünümü hem de karayolu standartlarına uyumu ile rakiplerinden öne çıkıyor.

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Alef Aeronautics şirketine ait olan “Model A” prototipi için özel bir uçuşa elverişlilik sertifikası verdi. Bu araç, dört tekerlekli ve sekiz rotorlu bir yapıya sahip. Model A, doğrudan havalanarak sürüşten uçmaya geçebilen bir drone gibi çalışıyor. Test uçuşları için onay alan Model A, yakında halka açık uçuşlar gerçekleştirmeye başlayacak. Alef Aeronautics, bu aracın “FAA sertifikalı ilk gerçek uçan otomobil” olduğunu iddia ediyor.

Uçan Otomobil Model A, Sektör için Dev Bir Adım

Şirketin CEO’su Jim Dukhovny, “Bu, uçaklar için küçük, otomobiller için dev bir adım. FAA’dan bu sertifikayı almaktan dolayı heyecan duyuyoruz. Bu, çevre dostu ve daha hızlı bir ulaşım sağlama hedefimize bir adım daha yaklaşmamızı ve bireyler ile şirketlere haftalık saatler kazandırmamızı mümkün kılıyor.” şeklinde açıklama yapıyor.

Dışarıdan bakıldığında Model A, normal bir spor otomobili görünümünde. Ancak aracın altında sekiz rotor bulunuyor: dördü arka kısımda ve dördü ise normalde motorun olduğu ön kısımda yer alıyor. Bu rotorlar, aracın bir pist gerektirmeden dikey olarak kalkıp inmesine olanak sağlıyor, adeta bir drone veya helikopter gibi çalışıyor.

Model A’nın içinde 2 kişilik bir yolcu kabini bulunuyor. Uçarken aracın tüm gövdesi 90 derece yana dönerek, bir zamanlar arabanın ön ve arka kısmı olan alanlar iki kanada dönüşüyor ve maksimum hız için kabinin her iki yanında uzanıyor. Bu sırada kabin, otomatik olarak dönerek yolcuların her zaman düz ve ileriye bakan bir pozisyonda olmasını sağlıyor.

Alef Aeronautics, Model A’nın yaklaşık 322 km’lik bir sürüş menzili ve 177 km‘lik bir uçuş menzili sunacağını belirtiyor. Şirket, Model A’nın üretimine 2025’in sonunda başlamayı ve ön siparişlerle 300.000 dolardan başlayan fiyatlarla teslimat yapmayı hedefliyor.

Uçan arabaların halkın kullanımı için onaylanan ilk örneği olma yarışı oldukça yoğun. Volkswagen’in Flying Tiger prototipi ve geçen yıl Slovakya’da uçuşa elverişlilik sertifikası alan Klein Vision imzalı AirCar gibi araçlar da öne geçmek için rekabet ediyor. Hyundai Motor Avrupa Başkanı Michael Cole, uçan arabaların 2030 yılına kadar şehirlerimizde olacağına inandığını daha önce ifade etmişti.