Türksat 6A Uydusu SpaceX İle Fırlatılacak

Türksat’ın yerli imkanlarla ürettiği Türkiye’nin ilk haberleşme uydusu olan Türksat 6A için beklenen tarih açıklandı. Türksat 6A, Elon Musk’a ait SpaceX tarafından fırlatılacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat’ın yerli imkanlarla ürettiği Türkiye’nin ilk haberleşme uydusu olan Türksat 6A için beklenen tarihi paylaştı. Türkiye için son derece kritik bir öneme sahip olan Türksat 6A uydusu, Elon Musk’a ait olan SpaceX’in Falcon roketiyle yörüngeye fırlatılacak.

Türksat 6A Ne Zaman Fırlatılacak?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’nun açıklamasına göre, Türksat 6A uydusu Haziran 2024’te fırlatılacak. Uraloğlu, Türksat 6A’nın Mart 2024’te teslim alınacağını ve ardından SpaceX ile yapılan anlaşma doğrultusunda fırlatma alanına gönderileceğini belirtti. Fırlatma işlemi ise 2024 Haziran ayında Falcon 9 roketiyle gerçekleştirilecek.

Bakan Uraloğlu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin (TUSAŞ) Kahramankazan’daki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’ni ziyaret etti. Uraloğlu, Türkiye’nin Türksat 1B ile başlayan uydu iletişimi serüvenini ilk yerli haberleşme uydusu olan Türksat 6A ile taçlandıracağını ifade etti. Türksat 6A, başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirildiğinde, Türkiye haberleşme uydusu üretebilen ilk 11 ülkeden biri olacak.

Türksat 6A tamamlandığında, 42 doğu boylamında hizmet verirken 35 bin 786 kilometre uzaklıkta, yer merkezli bir yörüngede bulunacak. 7,5 kilovat gücüne sahip olacak olan Türksat 6A, 20 aktarıcıya sahip olacak. Ku Bantta hizmet sunacak olan bu uydu, önceki Türksat uydularının kapsamadığı Güney-Doğu Asya bölgesine hizmet verebilecek. Uraloğlu, uydunun 15 yıl boyunca görevde kalacağını belirtirken uçuş bilgisayarı, güç dağıtım birimi, elektrikli itki motoru, yakıt tankı, güç işleme ve kontrol birimi gibi kritik bileşenlerin yerli imkanlarla üretildiğini vurguladı.

Türksat 6A’da Çalışmalarda Sona Geliniyor

Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun montaj, entegrasyon ve testlerinin devam ettiğini belirtirken süreci şu şekilde açıkladı:

“Şu anda ‘Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli’, ‘Mühendislik Modeli’ ve ‘Uçuş Modeli’ olmak üzere 3 ayrı model üretimi planlanan Türksat 6A uydu projesinde, Isıl Yapısal ve Mühendislik Modelleri’nin üretim, entegrasyon, testleri tamamlanmıştır. ‘Mühendislik Modeli’ entegrasyon faaliyetleri tamamlanmış olup, sistem seviyesi, ilk fonksiyonel testleri, termal vakum testi, titreşim testi ve akustik testi ile elektromanyetik uyumluluk testleri bitmiştir.”