İMECE adlı yerli ve milli yer gözlem uydusu, ABD‘nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü‘nden başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı. Uydu, Türkiye’nin ilk yer gözlem uydusu olma özelliğinin yanı sıra metre altı çözünürlük sunması ile de önem taşıyor.
İMECE Proje Yöneticisi Emir Serdar Aras ve ekibi, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nde uydu fırlatma sürecini koordine ederken, aynı zamanda Türkiye’deki TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü‘nde yer takip istasyonunda programlama yaparak süreci takip etti.
İMECE’nin yanı sıra TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firmaları iş birliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT ve PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içinde uzaya fırlatıldı.
Türkiye’nin uydu teknolojilerinde yurt dışına bağımlılığını azaltacak İMECE, 21 Şubat‘ta ABD‘de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü‘ne uğurlandı. İMECE için Nurus firması tarafından ilk defa yerli ve milli imkanlarla temiz oda özelliği de taşıyan bir kabin geliştirildi.
Millî Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı‘nın koordinasyonu ile yürütülen proje kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve TÜBİTAK 1007 programı ile desteklenen İMECE, yörüngedeki testleri tamamladıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil edilecek.
İMECE’nin göreve başladığında Türkiye’de ilk kez metre altı çözünürlüğe sahip, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen bir elektro-optik uydu kamerasına uzayda yerini alacak. İMECE, Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayarak 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak. Ayrıca gözetleme uydusu, coğrafi kısıt olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü alabilecek. Birçok alanda hizmet veren uydu, hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi alanlarda görev alacak.
İMECE’nin tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı ve sivil ve güvenlik amaçları için kullanılabilecek şekilde tasarlandı. Proje kapsamında, Türkiye’de ilk defa uzay uyumlu elektro-optik kamera tasarlanıp geliştirilerek üretildi. Bu sayede Türkiye, yabancı uydulardan görüntü tedarik etmek yerine kendi uydu kamerasını üreten hatta ihraç edebilen bir duruma geldi.
İMECE projesi kapsamında şu unsurlar yerli olarak geliştirildi:
- Elektro-optik kamera dışında elektrikli itki sistemi
- Güneş algılayıcı
- Yıldız izleyici
- Tepki tekeri
- Küresel konumlandırma sistemi alıcısı
- Manyetometre
- X bant haberleşme ekipmanı ve antenleri
- S bant haberleşme ekipmanları ve antenleri
- Güç düzenleme ve dağıtım ekipmanları
- Uçuş bilgisayarı
- Uçuş yazılımları
- Yer istasyonu anteni ve yer istasyonu yazılımları
İMECE, yüksek çözünürlüklü görüntüleme ve yüksek hızlı veri indirme kapasitesi sayesinde sivil ve askeri alanlarda kullanılabilecek bir uydu olarak öne çıkıyor. Ayrıca İMECE’nin yer istasyonu da yine TÜBİTAK tarafından geliştirildi ve uyduya 7/24 kesintisiz iletişim sağlayacak şekilde tasarlandı. İMECE’nin bu özellikleri, Türkiye’nin hem kendi ihtiyaçlarını karşılamasını hem de yurt dışından gelen talepleri karşılamasını sağlayacak.