Türkiye’nin İlk Astronotu Yakında Uzaya Gidecek

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Ax-3 mürettebatıyla birlikte 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece 01.11’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na hareket edecek.

Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi için geri sayım devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı’nın, Ax-3 mürettebatıyla birlikte 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece 01.11’de gerçekleşecek fırlatma ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru hareket edeceğini belirtti. Bakan Kacır, bu görevin Türkiye’nin uzay bilimi çalışmalarında önemli bir dönüm noktası olacağını ve gelecek nesillere ilham kaynağı olacağını vurguladı.

Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, operasyonel sürecin ilk adımının karantina ile başladığını duyurmuştu.

Mürettebatın 1,5 gün sürecek olan yolculuğunun ardından, 19 Ocak 13.15’te Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşması bekleniyor.

Uzay Misyonuna Özel Hatıra Pulu

Ayrıca, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ile PTT, Gezeravcı’nın Türk bayrağını taşıyacağı bu önemli misyonu anmak için özel bir hatıra pulu ve zarf tasarladı. Pulda, bu önemli yolculuğu simgeleyen çeşitli semboller bulunuyor. Sol tarafta, 100. Yıl ve Türkiye Uzay Ajansı logosuyla birlikte 8 köşeli Selçuklu Yıldızı yer alıyor. Ayrıca, Türk bayrağı omuzlarında ve etrafında tarihteki 16 Türk Devleti’ni temsil eden 16 yıldız bulunuyor.

author avatar
İpek Dogan