Türkiye’nin En Büyük Bataryalı Enerji Depolama Tesisi İnşa Edilecek

Kontrolmatik şirketi, Çinli Harbin Electric International Company (HEI) ile işbirliği yaparak, Tekirdağ’da 1 gigavatsaat kapasiteli enerji depolama tesisi ve 250 megavat kapasiteli rüzgar enerjisi santrali (RES) inşa etme konusunda anlaşmaya vardı.

Anlaşmaya göre, proje için 300 milyon dolarlık finansman Çinli Harbin Electric International Company (HEI) aracılığıyla Çin’den temin edilecek. Projede, Progresiva ana yatırımcı olarak, HEI EPC ana yüklenicisi olarak, Pomega depolama sistemleri alt yüklenicisi olarak ve Kontrolmatik ise elektrik ve inşaat alt yüklenicisi olarak görev alacak.

Projenin geçici kabul aşamasına 2027’de gelmesi beklenirken, 1 gigavatsaatlik depolama tesisinin ise 2025’te devreye alınması planlanıyor.

Gigivatsaat Ölçeğindeki İlk Proje

Projeye ilişkin anlaşmanın imzalandığı tören öncesi konuşan Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, Türkiye adına bu projeyi hayata geçirecek olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, Türkiye’nin enerji üretimi ve enerji ihracatı konularındaki büyük potansiyeline katkı sağladıklarını ve aynı zamanda ulusal karbon emisyonu azaltma hedeflerine daha hızlı ulaşma konusunda önemli bir adım attıklarını belirtti.


Projenin konumu itibarıyla enerjinin en yoğun olarak tüketildiği sanayi bölgelerine yakınlığına da vurgu yapan Sami Aslanhan, gigavatsaat ölçeğindeki ilk depolama tesisi ve yüzde 40’lık yüksek kapasite faktörüne sahip RES ile elde edilecek enerji üretimiyle kullanıcılara ulusal şebekeye emre amadeliği yüksek yeşil enerji sağlayacaklarını belirtti. Ayrıca, proje aracılığıyla Türkiye’nin enerji arz güvenliğini güçlendireceklerini vurguladı.

HEI Baş Temsilcisi Pang Sheng ise Türkiye’de bugüne kadar birçok projeye katkı sağladıklarını belirterek, “Türk hükümeti yeni enerji sektörünün gelişimini teşvik ediyor ve tercihli politikalar uygulayarak büyük miktarda yatırım çekiyor. Yeni enerji ve enerji depolamaya yönelik pazar alanı çok büyük.” ifadelerini kullandı.