Turkcell, Enerji Verimliliğinde Hedef Büyüttü

Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, ‘Sanayi devrimini, iklim krizini ‘Teknoloji Devrimi’ ile aşacağımızı belirtti.

Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, Enerji Verimliliği Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, “Sanayi devriminin iklim krizini ‘Teknoloji Devrimi’ ile aşacağız. 2024’te enerji verimliliğimizde yüzde 5 artış öngörüyoruz. Ayrıca, 2026’da toplam enerji ihtiyacımızın yüzde 65’ini güneş ve rüzgar enerjisinden karşılamayı planlıyoruz.” dedi.

Turkcell tarafından yapılan açıklamada, Genel Müdür Dr. Ali Taha Koç’un görüşlerine yer verildi. Koç, sürdürülebilirlik politikalarına vurgu yaparak, 2024’te enerji verimliliğinde yüzde 5’lik bir artış beklediklerini belirtti. İklim değişikliğiyle mücadelede teknolojinin gücünü kullanarak işlerini daha çevreci, verimli ve sürdürülebilir bir modele dönüştürdüklerini ifade etti.

Dr. Koç, 2022 sonunda gerçekleştirdikleri enerji verimliliği projeleriyle yaklaşık 65 GWh enerji tasarrufu elde ettiklerini dile getirdi. Ayrıca, 2023’te şebeke verimliliğini birim veri başına harcanan enerji olarak izlemeye başladıklarını belirterek, 2024’te şebekelerini yüzde 5 oranında daha verimli hale getirme hedeflerinin bulunduğunu açıkladı.

Sürdürülebilir enerji alanında 2022 sonunda toplam 650 baz istasyonunda ‘Yeşil Saha (Greensite)’ projesini devreye aldıklarını belirten Dr. Koç, 2023’te 750 adet olmak üzere toplamda 1400 adet yeşil mobil saha montajının tamamlandığını söyledi. 2024 sonuna kadar toplamda 2 bin 400 Greensite’ın devrede olmasını hedeflediklerini dile getiren Koç, 2026 itibarıyla Yeşil Enerji kaynaklarından sağlanacak üretimin, toplam elektrik ihtiyacının yüzde 65’ini karşılamayı planladıklarını ifade etti. Sanayi devriminin iklim krizini ‘Teknoloji Devrimi’ ile aşacaklarını vurguladı.

Turkcell’in geleceği rüzgar ve güneş enerjisinde

Verilen bilgilere göre, 2030’a kadar elektrik tüketimini yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı ve 2050’ye kadar net sıfır şirket olmayı hedefleyen Turkcell, sürdürülebilirlik amaçları doğrultusunda İzmir Çeşme’de 18 MW gücündeki rüzgar enerjisi santralini satın aldı.

Ayrıca, 2022 yılında başlatılan proje geliştirmeleri kapsamında 300 MW arazi tipi güneş enerjisi santrali yatırımları hızla devam etmektedir. Yatırımların ilk fazı olarak, 5 farklı bölgede ve 8 farklı projede gerçekleştirilen kurulum çalışmaları son aşamaya gelmiştir.

2024 yılında devreye alınacak olan ilk faz yatırımlar, 54 MW kapasiteye sahiptir ve Turkcell’in yılda 95 GWh tasarruf sağlamasını sağlayacaktır.