Türk Savunma Sanayisinde Yeni Hedef

Türk savunma sanayisi, birçok alanda belirlediği hedeflerle Türkiye’nin bu sektörde “dünya devleriyle” anılmasını hedefliyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SAHA İstanbul tarafından düzenlenen “savunma sanayisinin liderlik okulu” SAHA MBA’nin 5. döneminde, “üst düzey bürokrat ve sektör liderleri” eğitiminde ilk dersi verdi.

SAHA MBA Programı, sektörün ihtiyaç duyduğu lider yöneticileri yetiştirmeyi amaçlayarak gerçekleştiriliyor. 2023-2024 döneminde, 4 temada toplamda 52 eğitim başlığı ve ek tecrübe paylaşım oturumları ile birlikte 404 saatlik eğitim sunulacak.

Görgün, eğitim kapsamında yaptığı sunumda, savunma ihtiyacına yönelik geliştirilen çözümlerin tarih boyunca günün teknolojik imkanlarına göre çeşitlilik gösterdiğini ifade etti.

Görgün, Türkiye’nin savunma teknolojilerini geliştiren, üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna ulaştığını belirterek şunları söyledi: “Gelinen noktada Türk savunma sanayisi, yerli ve milli ürünleriyle adından her platformda söz ettiriyor, örnek alınıyor ve gıpta ile karşılanıyor. Son 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın sağladığı destekle yerlilik oranını yüzde 80’lere çıkardık. Her gün savunma alanında farklı yetkinliklerle, gelişmelerle ve rekorlar kırarak ilerliyoruz.

Ülkemizin yeni hedefi, dünya savunma sanayisi devleri arasında yer alarak dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak ve üretim, gelişim, insan kaynağı, AR-GE, inovasyon, ihracat ve sürdürülebilirlik gibi politikalarla adımızı tarih kitaplarına altın harflerle yazdırmak.”

Görgün, son dönemde Türk SİHA’larının farklı coğrafyalarda etkinliğinin arttığına dikkat çekerek, “Savaş alanındaki doktrinlerin değiştirildiği teknolojileri üreten bir ülke olduk. Savunma sanayisi, dış politikanın önemli ve etkin bir enstrümanı haline geldi. Dost ve müttefik ülkelerle yetkinliklerimizi paylaşarak daha geniş çerçevede sorunlara çözüm oluşturmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Türk savunma sanayisinin 3500’ü aşkın firma, 850’den fazla proje ve 5,5 milyar dolarlık ihracat ile önemli bir başarıya ulaştığını vurgulayan Görgün, sektörün geçen yıl yapılan teslimatların iki katı kadar yeni sözleşme imzaladığını bildirdi.