TEMSA, Kendi Güneş Enerjisini Üretecek

Adana’daki TEMSA otobüs fabrikasında Enerjisa Enerji tarafından gerçekleştirilen 850 kWp gücündeki Çatı Üzeri Güneş Enerjisi Santrali Projesi ile yılda 1.194 MWh elektrik üretilecek.

Bu proje ile 398 hanenin elektrik tüketimine denk gelen yeşil enerji sayesinde yaklaşık 774 ton karbon salımının engellemesi bekleniyor.

Enerjisa Enerji, Sabancı Holding ve PPF Group (Skoda Transportation) iş birliğiyle faaliyet gösteren dünyanın önde gelen otobüs üreticilerinden TEMSA, önemli bir iş birliğine imza attı. Sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji çözümlerini başarılı bir şekilde hayata geçiren Enerjisa Enerji, İşimin Enerjisi çatısı altında yer alan Güneş Enerjisi Santrali projelerine bir yenisini TEMSA ile gerçekleştiriyor. TEMSA, dünyanın önde gelen motorlu araç üreticilerinden biri olarak bu iş birliğiyle güçlü bir adım atmış olacak.

İş birliği çerçevesinde TEMSA’nın Adana’daki otobüs fabrikasının çatısına 1.890 adet güneş paneli kurulacak ve bu sayede araçların üretimi için gerekli olan enerjinin önemli bir kısmı yenilenebilir kaynaklardan elde edilecek. Yerinde üretim, sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak sektöre ilham verecek bir örnek olacak.

Çatı Üzeri Güneş Enerjisi Santrali Projesi, işletmelerin en önemli maliyet kalemlerinden biri olan enerji tüketiminde verimlilik sağlamayı, enerji tasarrufu yapmayı ve TEMSA’nın sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu proje ile işletmeler, enerji verimliliği sağlayarak önemli ölçüde tasarruf etme imkanına sahip olacaklar.

TEMSA, “Daha iyi bir gelecek” diyor

Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar konuylaalakalı şu açıklamayı yaptı:

“İklim krizi hem kamu hem özel sektörün ajandasında uluslararası seviyede tüm dünyanın ortak sorunu olarak yer alıyor. Biz bir enerji şirketi olarak sorumluluğumuzun farkında olarak hareket edip müşterilerimizin yenilenebilir enerji teknolojilerine erişiminde köprü görevi üstleniyoruz. Aynı zamanda İşimin Enerjisi uygulamalarımız ile hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de temiz enerji üretimine katkı sağlıyoruz. Ülkemizin dış ticaret açığının birinci sırasında olan enerjinin Türkiye’deki üretimi artırarak aşılabileceği aşikâr. Bu noktada da tecrübelerimizi, sürdürülebilir ve yeşil enerji çözümlerini hayata geçirmek isteyen müşterilerimiz ile paylaşıyoruz. Devreye aldığımız bu proje ile toplam kurulu gücümüz 24.1 MWp’ye ulaştı. TEMSA da ‘Daha İyi Bir Gelecek’ için çıktığımız bu yolda bizimle iş birliği yaparak bu amaca katkı sağlamış oldu. Müşterimizin tüm ihtiyaçlarını saha çalışmalarıyla tespit ettik ve tamamen TEMSA’ya özel anahtar teslim bir proje sunduk. Enerji performans modelimiz kapsamında tesisin 10 yıllık bakımını da yine Enerjisa Enerji olarak biz gerçekleştireceğiz. Bu proje ile 2022 yılında başlamış ve 2023 yılı sonuna kadar hayata geçecek İşimin Enerjisi çözümleri ile 39 bin ton karbon salımının ve 5,15 milyon m3 doğalgaz kullanımının önüne geçme hedefimize bir adım daha yaklaşmış bulunuyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

Çevre dostu teknolojiler ön planda olacak

TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu ise “TEMSA olarak üretim faaliyetlerimizi, gelecek nesillerin gereksinimlerini tehlikeye sokmadan ve çevre kirliliğine sebep olmadan gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Enerji ve doğal kaynak kullanımı konusunda çevre dostu teknolojilerin uygulanması ve tasarruf önlemleri ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz. 2025 yılında, sattığımız şehir içi otobüs segmentindeki araçlarımızın yüzde 50’sinin alternatif yakıtlı olmasını hedefliyoruz. Sürdürülebilirliği tüm faaliyetlerimizin odağına taşırken, araç üretiminde harcadığımız enerjinin de temiz enerji olmasını önemsiyoruz. Bu kapsamda Enerjisa Enerji’nin İşimin Enerjisi projelerini dikkatle inceledik ve hayata geçirdiğimiz bu iş birliği sayesinde güvenilir ve temiz enerji üretimi gerçekleştirerek şirketimizin ve ülkemizin sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayacağımız için mutluyuz.” şeklinde açıklama yaptı.