Stellantis, Sodyum İyon Batarya Teknolojisi Geliştiriyor

Stellantis Ventures, sodyum iyon batarya teknolojisini geliştiren ve ticarileştiren Fransa merkezli Tiamat‘a stratejik yatırımcı olarak katıldığını duyurdu.

Sodyum iyon teknolojisi, kilovatsaat başına daha düşük maliyet sunarken lityum ve kobalt içermiyor. Sodyumun bolluğu, sürdürülebilirlik ve ham madde kullanımı açısından çeşitli avantajlar sağlıyor.

Tiamat, kısa bir süre önce elektrikli bir üründe sodyum iyon teknolojisini ticarileştiren dünyadaki “ilk” şirket olma başarısını elde etti. Bu yatırım, Stellantis’in dünya genelindeki müşterilere temiz, güvenli ve uygun fiyatlı ulaşım sağlama hedefini taşıyor. Sodyum iyon teknolojisi, yaygın olarak kullanılan lityum iyon batarya teknolojisine kıyasla daha ekonomik bir enerji depolama seçeneği sunuyor.

Konuyla alakalı açıklama yapan Stellantis Baş Mühendislik ve Teknoloji Sorumlusu Ned Curic, “Yaygın olarak bulunabilen ham maddeleri kullanan, daha sürdürülebilir ve uygun fiyatlı bataryalar için yeni seçenekleri keşfetmek, 2038 yılına kadar net sıfır karbon hedefimize ulaşmamızı sağlayacak Dare Forward 2030 stratejik planı hedeflerimizin önemli bir parçası. Müşterilerimiz, gelişmiş sürüş menzili, performans ve uygun fiyatın birleşimini sunan emisyonsuz araçlar istiyor. Stellantis olarak ortaklarımızla geleceğe yönelik çığır açan teknolojiler geliştirmek için çalışıyoruz ve bu da hedefimize giden yolda bizim Kuzey Yıldızımız.” dedi.

Sodyum İyon Batarya, Çevre Dostu Yaklaşım Sunuyor

Elektrikli güç aktarma sistemine geçiş, Dare Forward 2030 stratejik planının önemli bir unsurunu oluşturuyor. Stellantis, 2038’e kadar net sıfır karbon emisyonlu bir şirket olma hedefi doğrultusunda ilerliyor. Bu hedefi desteklemek amacıyla dünya genelinde önemli anlaşmalar imzalayan Stellantis, enerji depolamaya yönelik alternatif teknolojilerin geliştirilmesine yatırım yapmak için “Factorial Energy” ile katı hal, “Lyten Inc” ile lityum-kükürt ve “Tiamat’ ile sodyum-iyon gibi firmalarla iş birlikleri kuruyor.

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nin (CNRS) yan kuruluşu olan Tiamat, Stellantis Ventures’ın da dahil olduğu bağış kampanyalarından elde edilen geliri kullanarak Fransa’da bir sodyum iyon batarya fabrikası inşa etmeye hazırlanıyor. Bu proje aynı zamanda elektrikli aletler ve sabit depolama uygulamaları için olacak ve ardından BEV (Battery Electric Vehicle) uygulamaları için ikinci nesil ürünlerin üretimini genişletmek için kullanılacak.

Stellantis Ventures, 300 milyon avro başlangıç yatırımıyla kurulan Stellantis’in ilk kurumsal girişim fonu olarak öne çıkıyor. Bu fon, otomotiv ve ulaşım sektörlerinde ileri teknolojiler geliştiren startup şirketlerine yönelik yatırımları hedefliyor. Stellantis Ventures, portföyündeki şirketlere hızlı ve etkili bir şekilde değer yaratma konusunda destek sağlıyor.