Şekerbank, FAO Kooperatif Programıyla Kadınlara Finansal Okuryazarlık Eğitimi Desteği Verdi

Şekerbank, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile kooperatif destek programı çerçevesinde kırsaldaki kadın girişimcilere finansal okuryazarlık eğitimi verdi.

Kadınların kolektif üretimin bir parçası olmasını destekleyen ve kadın üretici kooperatiflerine özel kredilendirme süreçlerini başlatan banka, FAO iş birliğiyle 17 kadına finansal eğitim kapsamında okuryazarlık eğitimi sundu. “Kooperatif Destek Programı” kapsamında Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren kadın girişimcilerin katıldığı eğitim, kırsal kalkınmada kadın potansiyelini ortaya koymayı hedefliyor.

Eğitimin ilk bölümünde Şekerbank uzmanları, kadın kooperatiflerinin finansman konularında bilinç düzeyini ve finansal verimliliğini artırmak amacıyla eğitim verdi. Devamında ise FAO uzmanları tarafından kooperatif üyelerine dijitalleşme, marka, tasarım ve toplumsak cinsiyet konularında eğitim verildi.

Şekerbank KOBİ, Perakende ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Tuğbay Kumoğlu, kadınların kooperatif kurmalarının temelinde sosyal anlamda yetkinleşmelerini sağlamak ve karşılaştıkları zorluklar için ortak çözümler üretmek olduğunu dile getirdi. Kadınların ekonomi ve üretime katılımını sağlayıp üretici kooperatiflerine özel kredilendirme süreçleri kapsamında 60 üretici kadın kooperatifinin destekçisi olduklarını aktaran Kumoğlu, ‘’Ayrıca kadınların ortak amaçlar etrafında buluşarak, üretip kazandıkları kooperatiflerin ticari faaliyetlerine devam edebilmelerini sağlamak için de finansal okuryazarlık oranlarının artırılmasını destekleyici faaliyetlerin öneminin farkındayız. Bugüne kadar yaklaşık 1.500 kadına ‘Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ sağladık ve temel finansal konularda bilgi sahibi olmalarına destek verdik. Bugün de gerek sahada verdiğimiz eğitimlerle, gerekse Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile gerçekleştirdiğimiz teknik iş birliğiyle yürüttüğümüz çalışmalarla, özellikle kadın kooperatiflerinin bağımsız yapılarını güçlendirmeyi amaçlıyoruz.’’ diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ise, “Kadınların konumunu güçlendirmek için kooperatifleşme modeli üzerinde yoğunlaştık. Kooperatifçiliğin temelinde olduğu üzere; desteklediğimiz kooperatiflerin özerk ve bağımsız yapısının korunması, kendi ayakları üzerinde durabilmeleri ve ticari faaliyetleri kadın odağında, kadınların öncülüğünde sürdürebilmeleri bizim için en önemli çıktılardır. Hikâyesi olan güçlü markalar ile güçlü kadınlarımızın yarınlara daha umutlu bakacaklarına inanıyorum. FAO Türkiye olarak bu noktada kooperatiflerimizin tabiriyle ‘yollarına ışık tutmaya’ ve sahada somut çıktılar ortaya koyan programlarımızı paydaşlarımızla beraber her alanda sürdürmeye devam edeceğiz. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürler ederim.” sözleriyle memnuniyetini paylaştı.