Sanayi Yatırımlarında Yeni Devir

Deprem bölgesindeki ticaret ve üretimin bazı yerlerin eski gücüne kavuşabilmesi için yeni sanayi alanı olması kararı alındı.

Sanayi Yatırımlarına Yeni Soluk: Cumhurbaşkanı Kararı ile Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş’taki bazı yerlerin yeni sanayi bölgeleri olarak belirlenmesi ve bazı Organize Sanayi Bölgelerinin genişletme alanı olarak belirlendi. Deprem bölgesinde gelişen sanayilerin toparlanması için alınan karar, Türkiye ihracatının yüzde 10’unu oluşturan sanayicileri memnun etti. Yeni sanayi bölgeleri ve OSB’lerin genişlemesiyle beklenen yatırımların önü açılacak.

Yeni Sanayi Alanları

Gaziantep’te, Dünya Gazetesi’nin haberine göre, deprem öncesi başvuruları yapılan alanlarla ilgili kararların hızlı bir şekilde çıkması, moralleri düzeltti. Alınan kararlar doğrultusunda, Gaziantep’in Nizip ilçesindeki alanlar “Nizip Organize Sanayi Bölgesi Genişleme Sanayi Alanı”, “Nizip 2. Organize Sanayi Bölgesi Genişleme Sanayi Alanı” ve “Nizip Küçük Sanayi Sitesi Sanayi Alanı” olarak belirlendi. Oğuzeli ilçesindeki alanlar ise “Oğuzeli Organize Sanayi Bölgesi Genişleme Sanayi Alanı” olarak adlandırıldı. Oğuzeli ile Şahinbey ilçeleri sınırları içindeki alanlar ise “Gaziantep Ayakkabı Terlik ve Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Genişleme Sanayi Alanı” olarak belirlendi. Araban ilçesindeki alanlar ise “Araban Sanayi Alanı” olarak tanımlandı. Fevzi Çakmak ve Yeni Altıntaş mahallelerindeki alanlar da “Sanayi Alanı” olarak belirlendi.

Hedef 300 Fabrika, 20 Bin İstihdam

Başkan Ahmet Bozoğlu, Oğuzeli OSB’nin doluluk oranının yaklaşık yüzde 90 olduğunu ve 110 firma ile 3 bin kişiye istihdam sağladığını belirtti. Deprem sonrası, OSB’nin daha iyi bir altyapıya sahip olması nedeniyle yatırım taleplerinin arttığını ifade eden Bozoğlu, bölgede daha önce küçük ölçekli işletmelerin faaliyet gösterdiğini ancak yeni alanlarıyla birlikte orta ölçekli fabrikaların kurulmasını planladıklarını söyledi. Bu gelişmenin bölge ve il için son derece faydalı olduğunu belirten Bozoğlu, fabrika sayısının 300’e, istihdamın ise 20 bin kişiye ulaşmasını hedeflediklerini dile getirdi. Ayrıca, olumlu gelişmelerin yanı sıra, Oğuzeli OSB’lerine Gaziantep Karataş bölgesine doğrudan bağlanacak bir yolun hızla faaliyete geçmesini beklediklerini ifade etti.

Esnaf ve Sanayici Memnun

Nizip OSB Yönetim Kurulu Üyesi ve Nizip Ticaret Odası Başkanı Mehmet Özyurt, Nizip OSB için 200 hektardan fazla alan için başvuruda bulunduklarını ifade etti. Özyurt, yeni çıkan kararnameden önce taleplerini yaklaşık 650 hektara çıkardıklarını belirtti. Hızlı ve beklenen şekilde kararın çıkmasından çok memnun olduklarını dile getirdi. Küçük Sanayi Sitesi içinde ise yaklaşık 300 hektarlık bir alanın onaylandığını ifade etti. Sanayi Sitesi için esnafların büyük talepleri olduğunu ve uzun yıllardır imar yapılamaması nedeniyle sorunlar yaşandığını söyledi. Yeni karar ile bu sorunun çözüme kavuşmasından dolayı esnafların çok sevindiğini belirtti. Özyurt, faal durumda olan fabrikaların yaklaşık olarak 100’e yakın olduğuna dikkat çekti ve yapılan yatırımların 4. Bölge teşviklerinden faydalandığını ve yatırımların OSB’ye yapıldığında ise 5. Bölge teşviklerinden yararlandıklarını açıkladı.