Sanayi Üretimi Aylar Sonra Yükselişte!

Sanayi üretimi, aralık ayında yıllık olarak %1,6 artarken; aylık bazda ise %2,4 yükseldi. Piyasa beklentisi yıllık olarak %0,2; aylık olarak %0,3 artış sağlayacağı yönündeydi.

Sanayi üretimindeki artış, 2023 yılı Aralık ayında yıllık olarak %1,6 oranında artarak, beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşti. Piyasa beklentisi ise %0,2 artış yönündeydi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2023 yılı Aralık ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,2 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %2,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %4,5 oranında arttı.

Aylık Yüzde 2,4 Artış

Sanayi üretimi aylık olarak %2,4 artış kaydetti. Foreks Haber anketine göre beklenti, yüzde 0,3 artış olacağı yönündeydi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2023 yılı Aralık ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,7 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,9 artış gösterdi ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,1 azaldı.