Sanayi İhracatında Beklenen İyileşme Gerçekleşti

Türk sanayi imalat sektörünün ihracat performansını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, mayıs ayında 52,3 seviyesine ulaşarak, aylık bazda güçlü bir iyileşmeye işaret etti. Bu sonuçlar, Türk imalatçılarının ihracat talep koşullarında olumlu bir gelişme olduğunu gösteriyor.

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Mayıs 2023 dönemi sonuçları açıklandı. Bu endeksin eşik değeri olan 50‘nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar, ihracat ikliminde bir iyileşmeye işaret ediyor. Ancak 50’nin altındaki değerler ise iklimin bozulduğunu gösteriyor.

Sonuçlara göre, İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, nisanda 53,1 seviyesindeyken geçen ay 52,3‘e düştü. Endeks, önceki aya kıyasla hafif bir düşüş gösterdi, ancak Türk imalatçılarının ihracat talep koşullarında aylık bazda güçlü bir iyileşmeye işaret etti. İyileşme, şubattan beri en ılımlı seviyede gerçekleşse de mayıs itibarıyla ihracat iklimi son 4 ay boyunca güçlenmeye devam etti.

İhracat talebindeki iyileşmeye katkıda bulunan ana pazarlardan biri, ekonomik aktivitenin üst üste 4. ay artış gösterdiği ABD oldu. Bu ülkede büyüme, bir yıldan daha uzun bir sürenin en yüksek hızında gerçekleşti. Avrupa’da ise mayıs ayında genel olarak üretim artış gösterdi, ancak birçok ülkede büyüme ivme kaybetti.

İmalat sanayi ihracatında birçok ülke yükselişe geçti

İmalat sektöründeki zayıflığın etkisiyle Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık‘ta ekonomik aktivite, nisan ayına göre daha düşük bir oranda arttı.

Avrupa ülkelerinde, yalnızca imalat sanayisi için geçerli olan PMI endekslerinin verileri, sektörde talep yetersizliği olduğu sinyallerini verdi. Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Hollanda‘da imalat sanayi üretimi düşüş gösterdi. Ancak Yunanistan, güçlü turizm sektöründen kaynaklanan talebin etkisiyle imalat üretiminin arttığı istisnai bir durumu temsil etti.

Açıklamada İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmeleri yer alan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalatçılarının ihracat ikliminin iyileşmeye devam ettiğini belirtti. Harker, “Bununla birlikte birçok ülkede firmalar, imalat talebinin durgun kalması nedeniyle uluslararası pazarlarda hizmet firmalarından gelen güçlü talepten destek buldu.” dedi.

Ayrıca Harker, gelecek aylarda ihracatçıların sürdürülebilir bir iyileşme için büyümenin daha dengeli dağılmasına ihtiyaç duyacağını ifade etti.

author avatar
Hatice Çam
Editör