sahibinden.com’dan “İkinci Elin Sürdürülebilirliğe Katkısı” Raporu

Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformlarından biri olan sahibinden.com, sürdürülebilirliği iş modelinin temel bir unsur olarak benimsiyor. Marka, doğal kaynakların etkin ve sorumlu bir şekilde kullanılmasını hedefliyor.

Bu doğrultuda şirket, “İkinci Elin Sürdürülebilirliğe Katkısı” başlıklı 2023 raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapor, ikinci el ürünlerin sürdürülebilirlik açısından ne kadar önemli bir rol oynadığını vurguluyor ve sahibinden.com’un bu alanda katkılarını detaylandırıyor.

İsveç merkezli Su ve Hava Koruma Araştırmaları Enstitüsü – IVL (Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning) ile işbirliği içinde hazırlanan rapora göre, sahibinden.com’un ikinci el ürünlerin sürdürülebilirliğe katkısı konusundaki önemi dikkat çekici verilerle destekleniyor.

Sahibinden.com’da bulunan 24 farklı ikinci el ürün kategorisi ve bu kategorilerin 206 alt kategorisi incelenerek hazırlanan rapor, sürdürülebilir bir gelecek için karbon ayak izinin azaltılmasına, yeni ürünlerin üretiminden tasarruf edilmesine ve yeniden kullanımın sürdürülebilirliğe olan katkısına işaret ediyor.

Rapora göre; sahibinden.com kullanıcılarının 2022 yılında tercih ettikleri ikinci el ürünler sayesinde sadece bir yılda 10,6 milyon ton karbondioksit tasarrufu sağlandı. Bu etkileyici rakam, ikinci el ürünlerin çevresel açıdan ne kadar önemli bir rol oynadığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Kullanıcıların bu tercihi, sürdürülebilir bir gelecek için atılan önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Sahibinden, kendi içinde de birçok tasarruf yapıyor

Söz konusu 10,6 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyon, 10 yıl boyunca yetiştirilen 177,3 milyon ağaç fidesinin tuttuğu emisyon miktarına veya hibrit bir araçla dünya çevresinde 2,4 milyon kez tur atılmasının yol açacağı emisyon miktarına eşdeğer. Bu etkileyici karşılaştırma, sahibinden.com kullanıcılarının tercih ettikleri ikinci el ürünler sayesinde elde edilen çevresel kazanımların ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu vurguluyor.

sahibinden.com kullanıcıları, farklı kategorilerdeki ikinci el ürünleri tercih ederek toplamda 617 bin ton çelik, 116 bin ton alüminyum ve 172 bin ton plastik tasarrufu sağladı. Bu veriler göz önüne alındığında 617 bin ton çeliğin, 205 adet Çamlıca Kulesi’nin üretiminde kullanılan çelik miktarına, 116 bin ton alüminyumun ise 3,6 milyar akıllı saat yapımında kullanılan alüminyum miktarına eşdeğer olduğu görülüyor. Ayrıca 172 bin ton plastik ise 2,5 milyar cerrahi eldiven üretiminde kullanılan plastik miktarını ifade ediyor.

sahibinden.com Üst Yöneticisi (CEO) Burak Ertaş, konuyla alakalı şu açıklamayı yaptı:

“İnsanları hayalleriyle buluşturmak hedefiyle 23 yıl önce çıktığımız yolda, teknolojiye yaptığımız yatırımlarla milyonlarca alıcı ve satıcıyı buluşturarak ikinci el alışveriş bilincinin güçlenmesinde de önemli bir misyon üstleniyoruz. Sürdürülebilirlik kapsamında hayata geçirdiğimiz uygulamaların yanında, ikinci el alışverişin, kaynaklarını hızla tükettiğimiz dünyamızın geleceği için çok önemli bir artı değer yarattığına inanıyor ve bu kapsamda tüketicileri, toplumu bilinçlendirmek adına çalışmaya devam ediyoruz. İkinci Elin Sürdürülebilirliğe Katkısı Raporu herhangi bir ürünün, yeniden kullanılması ile sağlanan kaynak tasarrufunu, azaltılacak karbondioksit emisyonunu ve elbette döngüsel ekonomiye sağlanacak katkıyı yine çok çarpıcı verilerle ortaya koyuyor. İş modelimizle ikinci el ürünlerin satış yoluyla tekrar kullanıma kazandırılmasına aracılık ederek çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlarken raporumuz ile de bu katkıyı anlatmaya ve bu alanda farkındalığı artırmak için çalışmaya devam edeceğiz.”

Sunulan bilgilere göre, sürdürülebilir uygulamalarla enerji tasarrufu sağlamak, atık miktarını azaltmak, geri dönüşüm yapmak ve çevre dostu malzemeler kullanmak, ofislerin çevresel etkilerini en aza indirmede yardımcı oluyor. Bu tür çevre dostu uygulamalar, iş yerlerinin çevresel sorumluluğunu üstlenerek çevre üzerinde olumlu etkiler yaratmalarına katkı sağlıyor.

Sahibinden.com, yıllardır sürdürülebilir hedefler doğrultusunda birçok çalışma yürüterek Yeşil Ofis Sertifikası almaya hak kazanan ilk e-ticaret şirketi olarak öne çıkıyor. Şirket, ekolojik kitap ve EKO IQ dergileriyle yeşil kütüphaneler oluştururken, aynı zamanda dijital kartvizitlere geçiş yapıyor ve teknoloji endüstrisini karbon-nötr hale getirmeyi hedefleyen LFCA’ye üye oluyor.

Araç filosunu da hibrit araçlarla yenileyen sahibinden.com, çevresel sorumluluklarını yerine getirme adına önemli adımlar atıyor. Bununla da sınırlı kalmayan şirket, Ege Orman Vakfı ile iş birliği yaparak Bursa Osmangazi’de 10 bin fidanlık hatıra ormanı oluşturuyor.