Sabancı’dan Temiz Enerji Ve Yapay Zeka Çağrısı

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki yüksek potansiyelini gerçekleştirmek amacıyla yatırımların hızlandırılması ve yapay zekada öncü olunması için “kolektif aksiyon” çağrısında bulundu.

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) çerçevesinde açıklamalarda bulundu.

Zaimler, zirvenin dünyayı ilgilendiren önemli konularda fikir altyapısının oluşturulduğu bir platform olduğunu ifade ederek, bu yılki önemli gündem maddelerinden birinin yapay zeka olduğunu hatırlattı.

Türkiye’deki şirketlerin yapay zeka alanında çalışmalar yürüttüğünü belirten Zaimler, “Türkiye’nin yapay zeka konusunda hızlı bir aksiyon alması gerekiyor. Şirketler çalışmalarını sürdürüyor ancak daha kolektif bir aksiyon içine girmemiz gerekiyor. Yapay zekada geri kalmamalı ve öncü olmalıyız. Geliştirdiğimiz çözümleri kendi ihtiyaçlarımızda kullanmalı, ardından bunları ticarileştirerek uluslararası piyasalara sunmalıyız. Sabancı olarak, geleceğe yönelik çalışmalarımızda yapay zekayı hem kendi işlerimizde kullanmak hem de dünyaya bir hizmet olarak sunmak için çaba harcıyoruz.” şeklinde konuştu.

Zaimler, Türkiye’de teknoloji üretebilecek potansiyel insan kaynağının daha fazla olduğunu vurgulayarak, ülkede bir diğer yüksek potansiyelli alanın da yenilenebilir enerji olduğuna dikkat çekti.

Şirketin ABD’deki İlk Güneş Enerjisi Tesisi Gelecek Ay Devreye Girecek

Zaimler, şirketin yatırımlarıyla ilgili olarak 2023’ün, Enerjisa Enerji açısından tarihi bir rekora sahne olan, en yüksek şebeke yatırımlarını gerçekleştirdiği bir yıl olduğunu vurguladı.

Enerjisa Üretim tarafında ise “muazzam bir yenilenebilir enerji hamlesi” başlattıklarını belirten Zaimler, ABD’de kısa bir süre içinde 500 megavat güneş enerjisi santrali inşa ettiklerini ve gelecek ay ilk tesisin faaliyete geçeceğini açıkladı.

Zaimler, Sabancı İklim Teknolojileri bünyesinde ABD’de yeni teknolojilere ve iklim fonlarına yatırım yaptıklarını belirterek, “Üniversitelerin ekosistemi içinde gelişen girişimlere yatırımlar yapıyoruz. Kalıcı bir iş kurarak, bu teknolojilere erken aşamada ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaştıktan sonra, Türkiye’de bu girişimlere bir ekosistem ve laboratuvar sunuyoruz. Bu yeni yatırımlarla Türkiye’deki işlerimizi birleştirip, Sabancı Holding’in sürdürülebilirlik odaklı lider şirketleriyle buluşturmaya çalışıyoruz.” ifadelerini paylaştı.

author avatar
Aleyna Yıldırım
Editör