Plastik Atıkla Mücadelede Önemli Adımlar Atılıyor

Birleşmiş Milletler çatısı altında Paris’te gerçekleştirilen görüşmelerde, plastik kirliliğini önlemek amacıyla küresel düzeyde bağlayıcı kurallar içeren bir sözleşme taslağı geliştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Bu adım, ülkelerin plastik kirliliğini engellemek ve denizleri korumak için somut bir ilerleme sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Görüşmelere katılan yaklaşık 180 ülkeden 135‘inin, her yıl dünya genelinde 19 ila 23 milyon ton plastik atığın su kaynaklarına boşaltıldığı düşünüldüğünde, gönüllü bir anlaşma yerine bağlayıcı küresel kuralların talep edilmesi dikkat çekti.

Plastik Kirliliği, uzun yıllardır dünyanın mücadele ettiği başlıca sorunlardan biri olarak öne çıkıyor. Bu sorun sadece doğaya zarar vermekle kalmayıp aynı zamanda yaşam alanlarını, gıda üretimini ve sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor. 1950-2017 yılları arasında üretilen 9,2 milyar ton plastiğin yaklaşık 7 milyar tonu plastik atık olarak ortaya çıktı. Her yıl dünya genelinde 400 milyon ton plastik üretilirken bunun yüzde 10‘undan daha azı geri dönüştürülebiliyor. Bu nedenle Paris’teki görüşmeler büyük önem taşıyor.

Türkiye, plastik kirliliği koalisyonunda olmayacak

WWF, konuyla ilgili şu sözleri aktardı:

“BM Plastik Kirliliği Sözleşmesi’nin hayata geçirilmesine bir adım daha yaklaşıldığı belirtilirken, ülkelerin salt çoğunluğunun bağlayıcı küresel kurallar içeren iddialı ve etkili bir anlaşmaya destek vermesini ‘somut bir ilerleme’ olarak memnuniyetle karşılıyoruz. BM Plastik Kirliliğinin Sona Erdirilmesi İçin Küresel Sözleşme’nin (INC-2) ikinci müzakere toplantısı, giderek kötüleşen plastik krizinin çözümüne yönelik küresel girişimlerde önemli bir adım daha atılmasını sağladı. Kasım ayında Kenya’da gerçekleştirilecek bir sonraki müzakere turu (INC-3) öncesinde anlaşma metninin ilk versiyonunun geliştirilmesi konusunda devletler tarafından varılan mutabakatı son derece önemsiyoruz.”

Japonya, Gabon ve Mauritius, Plastik Kirliliğinin Sona Erdirilmesi için Yüksek Hedef Koalisyonuna katılım sağlarken, 55’ten fazla bakanın da bu koalisyona dahil olduğu duyuruldu. Ancak Türkiye’nin bu koalisyonda yer almayacağı belirtildi.