Plastiğe Alternatif: Tarımsal Atıklar, Otomotiv ve İnşaat Endüstrisinde Kullanılacak

Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen BARBARA Projesi kapsamında araştırmacılar, mısır nişastası, nar kabuğu, limon kabuğu ve badem kabukları gibi tarımsal atıklardan biyopolimerler için katkı maddeleri üretti.

Mühendisler, günümüzde kullanılan plastik malzemelerin yerini alabilecek yeni malzemeler geliştirdi. Bu malzemeler, nar ve limon pigmentleri, limon aromaları, badem kabukları ve nar biyomordantlarından oluşuyor. Bu tarımsal atıklar, 3D baskı için son derece uygun bir seçenek olarak görülüyor.

BARBARA Projesi’nde yer alan katılımcılar, tarım atıklarından elde edilen biyopolimerlerle arabaların kapı pervazlarını tasarladılar. Projede ayrıca, arabaların ön panel prototipi ve inşaat endüstrisinde kullanılan kirişlerin bağlanması için formlar da basıldı. Önemli sonuçlara ulaşılan araştırma, otomotiv ve inşaat endüstrisi için geri dönüştürülmüş bir geleceğin kapısını açıyor.

Yapılan araştırmada kayda değer sonuçlar elde edildi ve tarımsal atıkların, plastiklere göre daha iyi estetik, termal ve mekanik özelliklere sahip olduğu görüldü. Atıkların kullanımıyla malzemelerin geleneksel özellikleri artırılabildiği gibi aroma ve renk özellikleri de eklenerek çeşitlendirilebiliyor. Uzmanlar, BARBARA Projesi’nin aynı anda iki önemli problemi de çözeceğine dikkat çekiyor. Bunlardan ilki, tarımsal atıkların yeniden kullanılabilir hale getirilmesi ve bu sayede israfın önlenmesi. İkinci çözüm ise plastik atık miktarının azaltılması. Bu sayede doğaya verilen zararların en aza indirilmesi hedefleniyor.