Otomotiv Sektörünün Dev İsmi TürkTraktör

Türk otomotiv sektörünün ilk üretici kuruluşu olan ve 17 yıldır liderliğini sürdüren TürkTraktör, dünyanın en büyük traktör üreticilerinden biridir.

MKE, TZDK, Ziraat Bankası, Tariş, Çukobirlik ve Minneapolis-Moline arasında bir ön protokol imzalanarak Minneapolis-Moline TürkTraktör ve Ziraat Makineleri A.Ş. adıyla, merkezi Ankara olan şirket 25 Haziran 1954 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla onaylanarak, 29 Temmuz 1954 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak kuruldu.

Türk otomotiv sektörünün ilk üretici kuruluşu olan TürkTraktör’ün kurumsal yapısını, Koç Holding ve dünyanın en büyük traktör ve zirai ekipman üreticilerinden CNH Industrial ortaklığı oluşturmaktadır.

Türkiye’nin İlk Traktörünü Üretti

8 Mart 1955 tarihinde Türkiye’nin İlk Traktörü, TürkTraktör tesislerinde üretildi. 1954-1957 yılları arasında toplamda 1202 adet traktör üretimi gerçekleştirildi. Traktör üretiminde 17 yıldır liderliğini sürdüren şirket, şu anda yerlilik oranını yüzde 90’ın üzerinde tutmaktadır.

İhracatta Rekor Kırdı

Türkiye’deki toplam traktör üretiminin yüzde 55’ini gerçekleştiren TürkTraktör, traktör ihracatının ise yüzde 81’ini sağlamaktadır. Şirket, üretim kabiliyetlerini artırmak amacıyla Özüner, Ankara ve Erenler fabrikalarının modernizasyonu ile kabin montajı yatırımlarını sürdürmektedir.

Yılda 54 Bin Üretim Kapasitesi

TürkTraktör Ankara Fabrikası, açık ve kapalı kısımları dahil olmak üzere toplam 257.325 metrekarelik bir alana sahiptir. TürkTraktör Erenler Fabrikası ise 68.613 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 402.162 metrekarelik bir alana konumlanmıştır. İki fabrikanın toplam üretim kapasitesi yılda 54.000 traktördür.

TürkTraktör, güçlü bir üretim teknolojisine sahiptir. Ankara’daki tesislerinde kendi üretim çatısı altında dişli ve ışıl işlem tesisleri, motor üretim tesisleri, kalite kontrol laboratuvarları, motor ve gövde test cihazları, bilgisayar destekli tasarım ve üretim altyapısı bulunmaktadır.

Tescillenmiş Ar-Ge Merkezi

TürkTraktör, teknoloji ve Ar-Ge çalışmalarına yönelik yaptığı yatırımlar ile hem ürünlerini hem de pazardaki konumunu güçlendirmiştir. Devlet ve CNH Industrial tarafından onaylanmış olan TürkTraktör, sektöründe Türkiye’nin ilk Ar-Ge merkezi olma özelliğine sahiptir.

Entegre Yönetim Belgesi

TürkTraktör, CNH Industrial’ın şirketleri içinde entegre yönetim sistemi belgesine sahip olan ilk şirkettir. Ayrıca TürkTraktör, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 10002 Müşteri Şikayet Yönetim Sistemi, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi sertifikalarına ek olarak ISO 14064 Sera Gazı Emisyonlarının doğrulanması belgesine de sahiptir.

Çevre Dostu Traktörler

2024 yılında çevre dostu traktörler, ekipmanlar ve iş makinelerini kullanıma sunarak sürdürülebilirliği merkezine alan TürkTraktör, sektörde 70. yılını kutlarken, ürün gamındaki traktörlerin Faz 5 emisyon geçişini tamamlamayı planlıyor.

Yenilenebilir kaynakların kullanımını artırmak amacıyla yatırımlarını bu doğrultuda sürdürecek olan TürkTraktör, bugün olduğu gibi yarın da Türkiye’nin üretim öncülerinden biri olmaya devam edecektir.