NASA’nın Yeni Keşif Robotu, İlgi Çekiyor

NASA‘nın California Institute of Technology‘deki Jet Çalıştırma Laboratuvarı (JPL), Satürn’ün bir uydusunda yaşam aramak amacıyla oldukça benzersiz bir görev için yılan benzeri bir robot geliştirdi.

NASA’nın California Institute of Technology’deki Jet Çalıştırma Laboratuvarı (JPL), “EELS” lakaplı Exobiology Extant Life Surveyor robotunu tanıttı. Dahili arazi yapılarını keşfetmek için tasarlanmış bu mobil araç platformu, yılan balığı şeklinde tasarlandı ve uzak bir aydaki buz tabakası çatlakları gibi önceden erişilemeyen yerlere kayarak çalışacak. Ayrıca robot, keşfettiği her yerde yaşam kanıtı arama yeteneğine de sahip olacak ve yaşanabilirliği değerlendirebilecek.

JPL’nin web sitesine göre, robot çevresine uyum sağlamak için tasarlandı. Robota dair bilgiler ise şu şekilde: “EELS mimarisi, yılan benzeri, bir robottur. Ve hem çalıştırma hem de itme mekanizmalarının yanı sıra bunları çalıştıracak güç ve iletişim elektroniğini içeren çok sayıda özdeş parçadan yapılmıştır. EELS, su altında paletler, kavrama mekanizmaları ve pervane birimleri olarak işlev gören, türünün ilk örneği dönen çalıştırma birimleri kullanıyor. Robotun bir duman havalandırma çıkışına erişmesini ve onu okyanus kaynağına kadar takip etmesini sağlıyor.”

NASA, yeni robotuyla devrim yaratıyor

 Henüz hazır olmamakla birlikte, EELS’in son hedefi Enceladus’un keşfi olarak belirtiliyor. Enceladus, Satürn’ün 83 uydusundan biri ve JPL’ye göre, NASA’nın Cassini uzay aracının Satürn yörüngesinde 13 yıl geçirerek elde ettiği veriler, Enceladus’un buzlu yüzeyi altında bir sıvı okyanus olduğunu gösteriyor. Bu da potansiyel yaşam belirtileri içerebileceği anlamına geliyor.

Açıklama şu şekilde devam ediyor: “Yüzeyinden fışkıran dumanlar, doğrudan sıvı suya giden kanallardır. Ve potansiyel olarak burayı yaşanabilir bir sıvı okyanusa giden en kolay yol haline getirir. Önerilen yarık patlama modelleri tarafından bilgilendirilen birçok varsayımsal çevresel koşul var. Bu yarık zarflar, yüzeyden okyanusa bu yolculukta karşılaşabileceği zorluklara uyarlanabilir hale getirmek için EELS mimarisinin her yönünü yönlendirdi.”

JPL, robotun uyum sağlama yeteneğinin, daha önce ulaşılamayan alanlar arasında Mars’ın kutup tepelerinin yanı sıra Dünya’daki buzullardaki buzlu yarıklara bile girebileceği anlamına geldiğini belirtiyor.

NASA’nın web sitesinde, EELS’in teknik yönleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Robotun nasıl çalıştığını görmek için de aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

author avatar
Hatice Çam
Editör