NASA’nın Süpersonik Uçağı İçin Geri Sayım Başladı

NASA ve Lockheed Martin, uzun bir süredir X-59 süpersonik uçağı üzerinde çalışıyorlar. X-59, “ultra sessiz” süpersonik uçuş için geliştirilen bir araç olup on yıllık Quesst misyonunun önemli bir bileşenini oluşturuyor. Uçağın resmi tanıtımı önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor.

NASA ve Lockheed Martin X-59 süpersonik uçağı hangardan çıkıyor

12 Ocak’ta Kaliforniya’daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki hangardan çıkarılacak olan süpersonik uçak, 30 metre uzunluğunda ve Mach 1.4 hızında olacak. X-59’un en dikkat çekici özelliği, süpersonik hızda uçarken patlamaya neden olmaması.

Lockheed Martin ve NASA Skunk Works tarafından geliştirilen X-59, önümüzdeki aylarda uçuş testlerine başlayacak. İlk aşamada, uçağın performansı ve sessiz süpersonik teknolojileri değerlendirilecek.

Daha sonra ABD’deki bazı şehirlerde yapılacak testlerle vatandaşların süpersonik patlamalara karşı tepkileri kaydedilecek. NASA’nın ifadesine göre, X-59 “yüksek sesli patlama yerine yumuşak bir gürültü” oluşturacak şekilde tasarlandı.

Concorde, ticari uçuşlara 1970’lerde başlamış ve yaklaşık 30 yıl boyunca ses hızının üzerinde seyahat etmişti. Ancak eski süpersonik uçak, gürültü sorunlarından dolayı 2003 yılında emekliye ayrılmıştı.

NASA, X-59 programının ilk kez sivil süpersonik hava yolculuğuna izin vereceğini düşünüyor. Uçağın hizmete girmesi, bu hedef doğrultusunda önemli bir adım olacak. X-59’un ani gürültüyü daha sessiz bir hâle getirerek bu uçakların yarattığı gürültü kirliliğini azaltması amaçlanıyor.