NASA’nın Ingenuity Aracı Mars’ta Son Kez Uçtu

NASA, Mars helikopteri Ingenuity’nin kanatlarındaki hasar nedeniyle artık uçamayacağını duyurdu.

Helikopter, Perseverance misyonunun bir parçasıydı ve Mars’taki uçuşlar sırasında hasar aldı. Ancak, teknoloji gösterisi görevini başarıyla tamamladı. Bu hasar, gelecekteki Mars misyonları için önemli veriler sağlamış olması nedeniyle kabul edilebilir görülüyor.

Yetkililer, kontrolörlerle temasının devam etmesine rağmen robotik helikopterin 85 milyon dolarlık misyonunun tamamen sona erdiğini ve Ingenuity’nin 18 Ocak’ta Mars’ta son kez uçtuğunu açıkladı. 

NASA’dan Lori Glaze durumu anlatmak için, “Bugünün kaçınılmaz olduğunu bilmemiz, görevin sona erdiğini duyurmayı kolaylaştırmıyor. (Ingenuity’nin) Beklentilerin çok ötesine geçtiğini söylemek yetersiz kalır.” ifadelerini kullandı. 

Bahsedilen helikopter 18 Ocak’taki son uçuşunda 12 metre kadar yükseldi ve alçalmadan önce birkaç saniye havada kaldı. Yerden 1 metre yükseldiği zamanda helikopterle temas kayboldu. Yeniden bağlantı kurulamaması hasarı doğruladı.

Başlangıçta kısa süreli bir tanıtım ürünü olarak tasarlanan Ingenuity, Mars’ta üç yıl boyunca 72 uçuş gerçekleştirdi. İki saatten fazla uçuş süresi biriktirerek 18 kilometre yol kat etti. NASA‘ya göre bu, öngörülenden 14 kat daha fazla bir mesafe anlamına geliyor.

Ingenuity, NASA’nın Perseverance keşif aracının içerisinde 2021 yılında Mars’a iniş yapmıştı. Bu küçük helikopter, keşif aracı için bir izci görevi gördü ve ince Mars atmosferinde motorlu uçuşun mümkün olduğunu kanıtladı.

Ingenuity’nin başarısı, NASA’nın 2022’de gelecekteki bir Mars görevi için iki mini helikopter eklemesine neden oldu.