NASA ve DARPA Nükleer Enerjiyle Çalışan Roket İnşa Ediyor

NASA, ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ve Lockheed Martin ile ortaklık kurarak nükleer güçle çalışan yeni bir roket geliştiriyor. Bu roket, Mars için hayati öneme sahip olacak.

NASA ve Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), nükleer termal roket (NTR) motoru geliştirmek için havacılık devi Lockheed Martin ile çığır açan bir ortaklık kurdu. Bu ortaklık, uzay araştırmalarını hızlandırmayı hedefliyor.

Her iki ajans, NTR için işbirliği yapacaklarını bu yılın başında duyurmuştu ve o dönemde Lockheed Martin gibi diğer yüklenicilerle de görüşmeler yapılacağı belirtilmişti. Şimdi ise motoru üretecek şirket belirlenerek süreç resmen başladı. Proje, Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations (DRACO) adını taşıyor ve dünyadaki ilk yörünge içi nükleer termal roket teknolojisinin uygulanmasını amaçlıyor. Program yöneticisi Dr. Tabitha Dodson’a göre, nükleer termal roket, uzay yolculuğu sırasında geleneksel kimyasal roketlere benzer bir itme gücüne sahip olacak, ancak iki ila üç kat daha verimli olacak.

Nükleer Roket Seyahat Sürelerini Kısaltacak

Dodson, yaptığı açıklamada “Bir NTR, uzaydaki kimyasal itiş gücüne benzer yüksek itiş gücü elde eder ancak iki ila üç kat daha verimlidir. Başarılı bir uygulama ile insanlığın uzayda daha hızlı ve daha uzağa gitme imkânlarını önemli ölçüde geliştirebilir ve fisyon temelli tüm nükleer uzay teknolojilerinin gelecekte kullanılmasının önünü açabiliriz” dedi.

Uzay ajansı, Lockheed Martin’in projenin arkasındaki ana yüklenici olacağını açıkladı. Şirket, deneysel NTR aracının motoruyla birlikte tasarımı, inşası ve test edilmesine öncülük edecek. Basın açıklamasında ayrıca, bu yeni teknolojinin geliştirilmesinin Kızıl Gezegen’e seyahat sürelerini önemli ölçüde azaltabileceği söyleniyor. Seyahat sürelerinin kısalması keşifte yer alacak insanlar için riskleri de azaltacak.

İlk test 2027’de Yapılacak

NASA’ya göre nükleer enerjiyle çalışan roket, Kızıl Gezegen’e daha kısa ve daha hızlı bir yolculuk imkanı sunarak görevin karmaşıklığını azaltacak ve mürettebat için riski azaltacak. Bu tür bir roket, geleneksel kimyasal roketlere göre iki kat daha verimli olabileceği için önemli ölçüde daha az itici yakıt gerektirecek ve bilimsel hedefler için daha fazla ekipman taşınmasını mümkün kılacak. Aynı zamanda aletler ve iletişim sistemleri için daha fazla güç sağlayabilecek. DRACO programı, nükleer enerjiyle çalışan bir roketi uzayda test etmeyi 2027 gibi kısa bir süre içinde hedeflemekte. NASA, bu ortaklık kapsamında 300 milyon dolar bütçe ayıracak.

Geliştirilecek olan nükleer fisyon temelli motor sayesinde, Dünya ile Mars arasındaki insanlı bir yolculuk için tahmini 9 aylık süre 4 aya kadar düşürülebilecek. Bu yeni nesil daha verimli, daha hızlı ve güvenli roket teknolojileri, derin uzay yolculukları için büyük önem taşıyor. Çünkü derin uzay, insanlar için son derece tehlikeli radyasyonlara sahip. Görev sürelerinin kısaltılması, insan sağlığı açısından son derece kritik.

Nükleer termal motorların nasıl çalıştığını merak ediyorsanız, aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz: