NASA, Bozulmamış İlk Asteroit Örneğini Dünya’ya Getiriyor

NASA, bozulmamış bir asteroid örneğinin bu hafta Dünya’ya ulaşacağını doğruladı. Bu, pek çok açıdan önemli bir görevdir, çünkü daha önce uzayda elde edilen bir asteroid örneği Dünya’ya getirilmemişti.

NASA, ajansın uzayda topladığı ilk asteroit örneğinin hafta sonuna kadar Dünya’ya ulaşacağını açıkladı. Uzay ajansı, bir asteroidin yüzeyinden örnek toplama görevi olan OSIRIS-REx kapsülünün (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, and Security-Regolith Explorer) Dünya’ya dönüşünü aynı zamanda canlı bir yayınla aktaracak. OSIRIS-REx ve NASA, 2020 yılında asteroit Bennu’dan örnek toplamayı başarmıştı.

Tarihi görevde sona geliniyor

8 Eylül 2016’da fırlatılan OSIRIS-REx, 20 Ekim 2020 tarihinde asteroit Bennu’nun yüzeyinden numune almayı başardı. O tarihten bu yana kapsül Dünya’ya dönüş yolculuğunu sürdürüyor ve 24 Eylül 2023’te TSİ 17:00’de ABD Savunma Bakanlığı’nın Utah Test ve Eğitim Alanı’na iniş yapması bekleniyor. NASA, bu hassas inişin gerçekleştirilebilmesi için uzay aracı operatörlerinin OSIRIS-REx’in gezegenin atmosferine belirli bir açı ve hızda girdiğinden emin olmaları gerektiğini açıklıyor.