Moody’s Yeni Dekarbonizasyon Sistemini Tanıttı

Moody’s, dünya genelinde şirketlerin karbon azaltma çabalarını değerlendirmek için yeni projesi olan Net Sıfır Değerlendirmesi’ni duyurdu.

Net Sıfır Değerlendirmesi, Paris İklim Anlaşması hedeflerine uyumlu “net sıfır karbon” yol haritası baz alınarak şirketlerin karbon azaltma performansını değerlendiriyor. Değerlendirmede, şirketlerin hedeflerini, projelerini ve uygulamaları esas alınarak, bir puanlama sistemi kullanılarak sınıflandırma yapıyor. Sistem, en yüksek puan olan NZ-1’den en düşük puan olan NZ-5’e kadar beş puanlık bir ölçek kullanıyor.

İlk Net Sıfır Değerlendirmesi’nde Moody’s‘ten “NZ-3” puan alan İtalyan enerji altyapı sağlayıcısı Snam’ın eylem planı Paris İklim Anlaşması hedeflerine uygun olduğunu belirtildi. Değerlendirmeye göre, Snam’ın Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarına yönelik eylem planının bilime dayalı ve ölçeklendirilmesi kolay teknolojiye dayandığı, fakat Kapsam 3 emisyonlarında bazı zorluklarla karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Şirketlerin çevresel etkilerini anlamak ve sürdürülebilirlik çabalarını değerlendirmek için Net Sıfır Değerlendirmesi yatırımcılara önemli bir kaynak olabilir. Değerlendirme, şirketlerin karbon azaltma planlarını daha şeffaf ve karşılaştırılabilir hale getirerek, net sıfır hedeflerine ulaşma yolunda ilerlemelerini teşvik edebilir.