Milli Denizaltı Projesi Heyecan Yaratıyor

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ‘nin geliştirdiği insansız su altı otonom aracın (denizaltı) ilk görevi, mayın tespiti ve imhası olacak.

İnsansız ve otonom su altı aracı geliştirme çalışmaları yapılacak: STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, insansız su altı otonom aracını geliştirerek ilk olarak onun mayın tespiti ve imha görevini üstlenecektir.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, IDEF’23 etkinliğinde duyurdukları insansız su altı otonom aracının son derece hızlı bir ilerleme kaydettiğini ifade etti. Güleryüz, bu yıl sonu veya gelecek yılın başında prototipin tamamının görünür hale geleceğini belirterek, “Bu platform aracılığıyla temel hedefimiz, uygulanabilirliği somut bir şekilde göstermektir. Bu temel üzerine, çeşitli ihtiyaçlara yönelik farklı altyapılar oluşturmayı ve görev tanımlarını çok yönlü şekillerde uyarlamayı amaçlıyoruz. İlk aşamada amacımız, özellikle mayın tespiti ve imhasında kullanılabilecek bir insansız otonom su altı aracı geliştirmektir. En geç 2024 başlarından itibaren prototipimizin hazır duruma geleceğini bekliyoruz” dedi.

Milli Denizaltı Projesi STM500

Özgür Güleryüz, Türkiye’nin ilk küçük boyutlu milli denizaltı projesi olan STM500 hakkındaki sorulara yanıt verirken, bir süredir dayanıklı tekne üretimine devam ettiklerini ve belli parçaların birleştirme aşamasına geldiklerini belirtti. Güleryüz ayrıca, yakın bir gelecekte önemli bir tanıtım etkinliği düzenlemeyi planladıklarını ve bu etkinlikte şimdiye kadar yaptıkları çalışmaları ve ilerleme yol haritasını kamuoyuyla paylaşmayı amaçladıklarını ifade etti.

Üst Makamlardan Takvim Bekliyoruz

Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL’un (F-515) teslimat hazırlıklarına ilişkin soruya cevap veren Güleryüz, Cumhuriyet’in 100. yılında İ sınıfı fırkateyni Deniz Kuvvetlerine teslim edeceklerini söyledi. Güleryüz, “Teslim edeceğimiz kesin, sadece törenin ne zaman yapılacağı hususları değerlendiriliyor. Testler son derece başarılı geçiyor. Oradaki en büyük sıkıntı, İ sınıfında artık yerlileştirilebilecek bütün sistemler azami ölçüde yerlileştiriliyor. Yeni sistemler var daha önce korvetlerimizde olmayan. Onların testleri zaman alabilir diye bir beklenti vardı. Umduğumuzdan da başarılı şekilde ilerliyoruz testlerde. Bu sene içinde mutlaka teslim edeceğiz. Sadece üst makamlardan takvim bekliyoruz.” diye konuştu.

author avatar
Aleyna Yıldırım
Editör