Meta’dan Metni Müziğe Dönüştüren Yapay Zekâ Botu

Teknoloji devi Meta, son olarak yeni bir yapay zekâ dil modeli olan MusicGen‘i duyurdu. MusicGen, metinden müzik üretme yeteneğiyle dikkat çekiyor.

Her alanda etkilerini gördüğümüz yapay zekâ araçlarını müzik piyasasında da görmeye başladık. Bir başka haberimizde Google’ın MusicLM isimli yapay zekâ aracını sizlerle buluşturmuştuk. Meta da bir bot aracılığıyla metni müziğe dönüştüren bir teknoloji geliştirdi.

Meta’nın Audiocraft araştırma ekibi, MusicGen adlı bir açık kaynaklı dil modelini duyurdu. Audiocraft araştırma ekibi, MusicGen’i geliştirirken metinlerin müziğe dönüşümünü sağlamak amacıyla yoğun çalışmalar yaptı.

Meta’nın yenilikçi projesi MusicGen, kullanıcılarına interaktif ve yaratıcı bir müzik deneyimi sunuyor. Bu son teknoloji dil modeli, ChatGPT’nin sesli versiyonu olarak da tanımlanabilir. MusicGen, metin komutlarıyla çalışarak kullanıcıların istedikleri tarzda yeni müzikler oluşturabilmesine imkân sağlıyor. Kullanıcılar, müzik tarzını belirleyerek modeli yönlendirebiliyor ve kendi özgün müziklerini oluşturabiliyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak mevcut bir melodiyi de projelerine ekleyebiliyorlar.

Meta’da yapay zekâ araştırmacısı Felix Kreuk tarafından paylaşılan bir video, MusicGen’in yeteneklerini açığa çıkarıyor. Videoda mevcut bir müziğin eklenmesinin ardından bir komut girerek bu müziğin değiştirilebildiği görülüyor.

Araştırma ekibi, 12 saniye civarında ses üretebilen modelin eğitimi için dahili bir veri kümesinde 10.000 yüksek kaliteli müziğin yanı sıra Shutterstock ve Pond5’ten 20.000 saatlik lisanslı müzik kullandı. MusicGen’in Hugging Face AI üzerinden bir demosuna ulaşabilirsiniz.