Meta, Yapay Zeka Ürünlerini AB’ye Genişletiyor

biometrics concept, the identity person use

Meta, üretken yapay zeka özelliklerini ve büyük dil modellerini Avrupa’daki kullanıcılar için erişime açmayı planladığını açıkladı.

Meta, yapay zeka ürünlerini diğer bölgelerde kullanıma sunarken, Avrupa Komisyonu‘nun çevrimiçi veri işleme kurallarına uyum sağlamak için yapay zeka modellerini eğitmek amacıyla verileri uygun şekilde toplamaya çalışıyor. Avrupa’daki insanların dillerini, coğrafyalarını ve kültürel referanslarını yansıtan yapay zeka modelleri geliştirmek isteyen Meta, Llama büyük dil modelini eğitmek için Avrupalı kullanıcıların Instagram ve Facebook’ta herkese açık paylaşımlarını kullanmayı planlıyor.

Meta, Google ve OpenAI gibi şirketlerin de büyük dil modellerini eğitmek için bu yöntemi kullandığını belirterek, ‘Avrupalıların herkese açık gönderi ve yorumlarıyla eğitmezsek, yapay zeka modelleri önemli bölgesel dilleri, kültürleri ve trendleri doğru anlayamaz. Avrupa’nın zengin kültürel, sosyal ve tarihi katkılarından haberdar olmayan yapay zeka, kötü hizmet verecektir’ dedi.

Yapay zekayı sorumlu ve şeffaf bir şekilde geliştirmeye kararlı olduklarını vurgulayan Meta, 22 Mayıs’tan bu yana Avrupa’daki kullanıcılara ne üzerine çalıştıklarını anlatan 2 milyardan fazla bildirim ve e-posta gönderdi. Ayrıca, teknoloji devi bireylere verilerinin yapay zeka modellerinde kullanılmasına itiraz etme fırsatı sunuyor ve kullanıcıların arkadaşlarıyla veya aileleriyle yaptıkları özel konuşmaları yapay zeka eğitimi kapsamında kullanmayacağını belirtti. Ayrıca, Llama eğitimi başlamadan önce itiraz formu dolduran kullanıcıların verilerinin mevcut ve gelecekteki eğitim turlarında kullanılmayacağını söyledi