Meriç Nehri’nden Elektrik Enerjisi Üretilecek

Haziran ayında hizmete giren “Arşimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali”, Meriç Nehri’nden yılda 14 milyon 300 kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek.

Edirne Valiliği Çevre Koruma Vakfı tarafından gerçekleştirilen projede, nehir yatağındaki kazı çalışmaları ve santral inşaatı başarıyla tamamlandı. Santral, kendi kategorisinde dünyanın en büyük projelerinden biri olarak belirlendi. Bu santral ile 14 burgu türbinin dönmesiyle yılda 14 milyon 300 bin kilovatsaat elektrik üretimi sağlanacak.

Nehirden elde edilen elektriğin satışından elde edilen gelirin bir kısmı, Edirne Valiliği öncülüğünde kurulan Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı’na aktarılacak. Bu vakıf, ihtiyaç sahiplerine yardım sağlama, kadın girişimciliğini destekleme ve çeşitli eğitimler sunma gibi faaliyetlerde bulunuyor.

Elektrik Enerjisi, Kent İçin Büyük Öneme Sahip

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, santralde yapılan incelemeler sırasında yetkililerle görüşerek çalışmalar hakkında bilgi edindi. Kırbıyık, yaptığı açıklamada santral inşaatının bir yıl önce başladığını ve şu anda çalışmaların son aşamalarına gelindiğini belirtti. Bağlantı süreçlerinin tamamlanmasıyla birlikte enerji üretimine başlanacağını ifade etti. Projelerinin kendi ölçeğinde dünyanın en büyük projelerinden biri olduğunu vurgulayan Kırbıyık, böyle bir özelliğe sahip olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.

Kürşat Kırbıyık, santralin birçok özelliğiyle ön plana çıktığını şu sözlerle anlattı:

“14 yatay burgumuz var. Nehrin üzerinde 180 metreyi bulacak şekilde 61 metrelik 3 açıklıkta lastik savaklarımız var. Bunların yükseltisi 4 metreye kadar çıkabiliyor. Nehrin taban seviyesi şu an 29 metre 80 santim, 4 metrelik yükseklikle beraber 33 metre 80 santim seviyesine kadar suyu depolayabileceğiz. Depoladığımız su, santralin içine girecek ve tribünleri çevirerek santralin çıkış noktasından tekrar nehrin yatağına kavuşmuş olacak. Kurulu gücümüz 2,4 megavatlık bir güce sahip. Bugünkü ekonomik değer itibarıyla yıllık 60 milyon liralık bir enerji üretme kapasitesine sahip. İnşallah haziran ayı itibarıyla bu enerjiyi üretip, sisteme dahil etmek istiyoruz. Son izinlerini alınıp bağlantıların yapılmasıyla süreci tamamlamış olacağız.”

Meriç Nehrinden elektrik enerjisi üretilecek

Meriç Nehri’nin kent için büyük öneme sahip olduğunu nehirden azami düzeyde faydalanmak için çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Kırbıyık, Millet Bahçesi Projesi’nin tamamlanmasıyla vatandaşların nehrin her iki yakasında güzel vakit geçireceğini de söyledi. Vali, “Orayla ilgili bir mahkeme kararı var. Gerekli düzenlemeler ilgili bakanlıklar düzeyinde yapılıp mahkeme kararı dikkate alınıp gerekli revizyonlar yapıldıktan sonra tekrar süreç işleyecek. Vatandaşlara üstün nitelikleri olan bir park kazandırılacak.” dedi.