Kiğılı’dan Kadın Emeğine Dikkat Çeken Proje

Kiğılı‘nın CEO’su Sena Suerdem, “Eşit bir toplum yapısı için, eşit ücret ve eşit haklara olan inancımızla cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğini ortaya çıkaracak bir kampanya düzenlemeyi hedefliyoruz” şeklinde ifade etti.

Markanın açıklamasına göre, toplumsal cinsiyet eşitliğini odak noktası haline getiren ve ses getiren farkındalık projelerini hayata geçiren Kiğılı, bu yıl ücret eşitsizliğini gündeme taşıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ‘Küresel Ücret Raporu 2022/23 verilerine göre, Türkiye, OECD ülkeleri arasında kadın -erkek arasında yüzde 17,4 ile en yüksek saatlik kazanç farkına sahip 5. ülke konumunda. OECD verilerine göre ise Türkiye’de aynı iş ve pozisyona sahip kadınlar, erkeklere göre yüzde 20 daha az kazanıyor.

Ücretlerdeki bu fark, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini her geçen gün derinleştirirken, kadınların ekonomik özgürlüğüne kavuşması ve dolayısıyla toplumsal refaha ulaşılması da zorlaşıyor.

Son yıllarda özellikle toplumsal cinsiyet eşitsizliğine odaklanan farkındalık projeleriyle adından söz ettiren Kiğılı, bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ekonominin hayatın temelini oluşturduğu bilinciyle cinsiyete bağlı ücret eşitsizliğine dikkat çekip farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Bu amaçla Kiğılı, özel üretim denim pantolonların ceplerini yüzde 20 büyüterek ‘Eşitlik Cepte Başlar’ manifestosunu işledi.

Manifestoda ‘Biz eşit bir toplum yapısı için, eşit ücret ve eşit haklara inanıyoruz. Bu nedenle eşitlik cepte başlar diyor, aradaki ücret eşitsizliğine yüzde 20 daha büyük ceplerle dikkat çekiyoruz. Çünkü Kiğılı olarak her zaman kadın emeğine hak ettiği değerin verilmesi gerektiğini savunuyor, bu nedenle ‘Aynı işe aynı ücret’ konusunda toplumsal farkındalığın artmasını hedefliyoruz.’ ifadelerine yer verildi.

Kadınların ekonomik olarak güçlenmesine destek

Markanın açıklamasına göre, Kiğılı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınların yaşamlarını iyileştirmeye ve güçlenmelerine destek olmayı amaçlayan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile işbirliği yapma kararı almıştır.

Bu çerçevede, KEDV tarafından desteklenen kadın kooperatifleri ve bireysel kadın üreticiler tarafından elle üretilen mendil ve bileklik modelleri, Kiğılı mağazalarında satışa sunulmuştur. Bu adım, markanın sosyal sorumluluk alanında attığı önemli adımlardan biri olup, kadınların ekonomik güçlenmelerine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.