Katlanabilir Güneş Panelleri: Origami Teknolojisi

Kamp ve deniz tutkunu iki girişimcinin kendi deneyimlerinden ilham alarak geliştirdiği origami güneş panelleri, pratik ve üstün performans sunarak dikkat çekiyor.

Yeşil teknoloji girişimi Levante, taşınabilir origami güneş panelleriyle bağımsız güç kaynağı sunmayı hedefliyor. Bu katlanabilir güneş panelleri, ince ve hafif yapısıyla dikkat çekiyor. Paneller, it-çek mekanizması sayesinde sadece bir dakikadan daha kısa sürede kolayca kurulabiliyor. Menteşeleri de kullanıcıların istedikleri zaman hızlıca katlayıp açabilmelerini sağlamak için tasarlandı.

Origami güneş panelleri, kullanıcıların herhangi bir yerde ve durumda yenilenebilir enerjiye erişebilmelerini sağlıyor. Özellikle tekne veya karavanla seyahat etmek isteyenler için ideal bir çözüm sunuyor. Kurucuları Sara Plaga ve Kim-Joar Myklebust, kendileri de kampçı ve denizci olduğu için şebekeden bağımsız yaşamın zorluklarını deneyimlemişler. Bu deneyimlerinden yola çıkarak, güç kaynağı sorununa bir çözüm bulmayı hedeflediklerini söylüyorlar.

Origami güneş paneli hem pratik hem de önemli bir güç kaynağı
Güneş paneli denizde de kullanılabiliyor

Origami güneş panelleriyle daha fazla enerji üretimi mümkün

Plaga ve Myklebust, origami güneş panellerinin kolay bir şekilde yerleştirilebileceğine dikkat çekiyor. Panellerin dikdörtgen bir tabanı/çerçevesi bulunarak askı görevi görmesi, yerleştirmeyi kolaylaştırıyor. Özellikle deniz taşıtlarında tente olarak kullanılabiliyor ve bu sayede daha fazla enerji üretebiliyorlar. Panellerin katlandığı durumlarda bile elektrik üretebileceklerini iddia ediyor. Kullanıcıların ihtiyaçlarına bağlı olarak 330 watt‘lık ve 500 watt‘lık iki farklı versiyon sunuluyor. Plaga ve Myklebust, geleneksel güneş panellerinin bazen ne kadar hantal olabileceğini gördüklerinde, tasarımlarını geliştirmek için origamiye yöneldi.

Girişimciler, panellerin İtalya’da üretildiğini ve yüzde 23,4 enerji dönüşüm verimliliğine (enerji dönüşümünün faydalı çıkışı ile girişi arasındaki oran) sahip monokristal silikon hücreler içerdiğini belirtiyor. Bu origami güneş panelleri, tamamen açık ve tüm gün güneş ışığı aldığında, bir karavan veya teknedeki bir buzdolabını tahmini 38 saat, bir dizüstü bilgisayarı ise 27 saat çalıştıracak enerji üretebiliyor. Klima ve elektrikli ocak içinse bu süre yaklaşık bir buçuk saat olarak hesaplanıyor.