İTÜ Çekirdekli Girişimler: Deprem Destek

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 6 Şubat depreminin ardından başlatılan Afet Yardım Kampanyası ve bölgenin ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye’nin öncü teknokentlerinden İTÜ ARI Teknokent, teknoloji odaklı İTÜ Çekirdek girişimleriyle desteklerini sürdürüyor.

Depremin ilk gününden itibaren teknolojilerini deprem bölgelerine entegre eden ve yeni teknolojiler geliştiren 25’ten fazla teknolojik girişim, afet sonrası depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılayan çözümler sunuyor. İşlevsel online ve mobil uygulamalar ile toplumsal sorumluluklarını yerine getiren bu girişimler, ısınma, barınma, sağlık ve psikolojik destek gibi alanlarda hizmet veriyor.

İTÜ ARI Teknokent, deprem bölgesindeki 11 teknokente destek çağrısı yapıyor. Depremlere karşı daha etkin önlemler alınması gerektiğini vurgulayan İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş:

Geçtiğimiz yıl yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrası başta kurtarma çalışmaları olmak üzere ihtiyaç olan pek çok konuda vatandaşlarımıza destek olmak bize büyük bir sorumluluk yükledi. Bunu yalnızca İTÜ ARI Teknokent olarak değil, aynı zamanda İTÜ Çekirdekli 25’den fazla girişimimiz sayesinde başardık.

İTÜ Çekirdek bünyesindeki girişimler çok hızlı bir şekilde koordine olup gönüllü bir şekilde destek projeleri ve kampanyaları başlattı. Aynı zamanda, BIM (bina bilgi modellemesi) ile depreme dayanıklı kent ve yerleşim alanları kapsamında birçok girişimimizle birlikte destek vermeye ve AR-GE projelerini bu alanda güçlendirmeye devam ediyoruz.

Unutulmaması gereken bir konu da depremden etkilenen bölgelerde 11 teknokentin yer alması. Bölgenin kalkınması adına gereken desteği sağlayarak ve koordine olarak ortak projeler gerçekleştirmek için elimizden geleni yapmaya hazırız. Aynı acıların tekrar yaşanmaması için birçok kurum gibi, özellikle teknoloji hub’ı olan teknokentlere de önemli görevler düşüyor.” bu sürecin önemine dikkat çekiyor.

  1. İTÜ Çekirdek girişimi Assistbox, müşteri ve teknik destek süreçlerinde kullanılan bir online iletişim ve uzaktan destek platformudur. Deprem sonrasında, platformunu ücretsiz hale getirerek, hasar ihbarlarının hızlı bir şekilde incelenmesini ve sigorta hasar eksperlerinin güvenli bir şekilde ekspertiz yapabilmesini sağlamıştır.
  2. İTÜ Çekirdek girişimi Bimcrone, deprem bölgelerinde yapılandırma ve kentin yeniden kurulma sürecine yardımcı olmak amacıyla ilgili kurumlarla görüşmeler yapmış ve yönlendirmelerde bulunmuştur.
  3. İTÜ Çekirdek girişimi BlindLook ekibi, geliştirdiği sesli simülasyon teknolojisi ile markaların görme engellilere kapsayıcı bir şekilde hizmet vermesini sağlamaktadır. Deprem sonrasında, barınma ihtiyacı bulunan görme engellileri evlerinde misafir ederken, aynı zamanda evlerinde misafir etmek isteyen gönüllüleri de online platformlarında ihtiyaç sahipleri ile buluşturmaktadır.
  4. İTÜ Çekirdek girişimi Bugbounter, kurum ve şirketlerin siber güvenlik açıklarını bulma, doğrulama, raporlama ve aksiyonların takibini bağımsız güvenlik araştırmacıları aracılığıyla sağlayan bir platformdur. Deprem sonrasında, aktif yardımlaşma ve destek platformlarının online güvenlik testlerini ücretsiz olarak gerçekleştirerek, depremzedelere yönelik yardımların engellenmesine ve kötüye kullanılmasına karşı mücadele etmiştir.
  5. İTÜ Çekirdek girişimi Bulut Klinik, geliştirdikleri uygulama sayesinde kullanıcılarının sağlık alanındaki tüm ihtiyaçlarını tek bir platform üzerinden online veya yüz yüze gerçekleştirmelerini sağlamaktadır. Deprem sonrasında, online sağlık hizmeti platformunu depremzedeler için ücretsiz hale getirilmiştir.
  6. İTÜ Çekirdek girişimi Classest, uzman öğretmenlerle özel derslerin verildiği ve öğrenciye uygun öğretmen eşleştirme olanağı sağlayan, 360 derece eğitim hizmeti sunan bir online eğitim platformudur. Deprem sonrasında, Eğitim Seferberliği kampanyasına katılarak depremden etkilenen LGS ve YKS hazırlık dönemindeki 700 öğrenciye ücretsiz eğitim desteği sağlamıştır.
  7. İTÜ Çekirdek girişimi Evbee, şarj ihtiyacı olan tüm kullanıcılar için yerinde hızlı şarj imkanı sunan bir mobil şarj istasyonu ağıdır. Deprem sonrasında, mobil şarj istasyonu araçlarını modifiye ederek afet bölgelerinde elektrik sağlama ve mühendislik hizmetlerine destek vermek amacıyla tahsis etmiştir.
  8. İTÜ Çekirdek girişimi Evimdeki Psikolog, psikolojik destek almak isteyenler ile psikologları bir araya getiren online terapi platformudur. Depremden etkilenen kişilere yönelik online ücretsiz psikolojik destek sağlamaktadır. Deprem sonrasında 2 bin 500 psikolojik destek başvurusu almıştır.
  9. İTÜ Çekirdek girişimi From Your Eyes, insan ve yapay zeka iş birliğiyle görme engellilere hızlı ve nitelikli görsel açıklamalar sunan bir mobil uygulamadır. From Your Eyes uygulaması, toplanma noktaları, yardım noktaları ve benzeri birçok kritik konuda görme engelli depremzedelere katkı sağlamıştır. Deprem sonrasında, görme engelli kullanıcılardan gelen 2400’den fazla görsel betimlenmiştir. Yapay zekanın kullanıcılara dönüş süresi üç dakikaya kadar sürebiliyordu, ancak bu hız standartların üzerine çıkmak için özel olarak optimize edilmiş ve 50 saniyeye kadar düşürülmüştür.
  10. İTÜ Çekirdek girişimi Gonullupsikolog.org, online ortamda gönüllü ruh sağlığı çalışanlarıyla psikolojik destek alamayan dezavantajlı grupları bir araya getiren bir sosyal girişimdir. Girişim, afetten etkilenen kişiler için online ücretsiz psikososyal destek sağlarken, psikolojik destek çalışmalarına gönüllü olarak katılmak isteyen uzmanları da sürece dahil etmektedir. Deprem sonrasında, değerlendirilen başvurular sonucunda afet ve travma alanında uzmanlaşmış 63 uzmanı depremzedelerle buluşturmuştur.