İşte Gökyüzünün En Parlak Uyduları!

Şimdiye kadar Dünya yörüngesine konuşlandırılan en büyük ticari anten sistemi olarak kabul edilen AST SpaceMobile’ın BlueWalker 3 uyduları, gökyüzünün en parlak nesnelerinden biri.

Uluslararası Astronomi Birliği’nden gelen bilim insanları, gece gökyüzünde görülebilen en parlak nesnenin bir yıldız ya da gezegen değil, BlueWalker 3 prototip uydusu olduğunu duyurdu. Uydunun kabul edilemeyecek kadar parlak olduğunu belirten bilim insanları, BlueWalker 3’ü, şimdiye kadar alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş en büyük ticari anten sistemi olarak tanımlanıyor.

Işık Kirliliği Artık Gökyüzünde

AST SpaceMobile şirketi tarafından geliştirilen iddialı 5G iletişim sisteminin bir unsuru olan BlueWalker 3, Fırlatma Aracı Adaptörüne (LVA) ek olarak faz dizili anten olarak adlandırılan devasa bir yapıya sahip, bu da Dünya’dan bakıldığında oldukça parlak görünmesine neden olmakta. Bu dizi, yaklaşık 64 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır ve bu panellerin yansıtıcı olması nedeniyle, BlueWalker 3 neredeyse güneş ışığını sürekli olarak gözlerimize doğru yansıtan dev bir ayna gibi işlev görüyor.

Üstelik bu aynanın yakında daha fazla arkadaşı olabilir. İlgili bir haberimizde BlueWalker 3’ün uydu tabanlı 5G iletişim için kullanıldığını sizlere aktarmıştık. AST’ye göre tam bir kapsama için bu uydulardan onlarcasına ihtiyaç duyulacak. AST, akıllı telefonları sorunsuz bir şekilde birbirine bağlamak üzere tasarlanmış ilk ve tek uzay tabanlı hücresel geniş bant ağı inşa ediyor olsa da gökyüzündeki ışık kirliliği endişe yaratıyor.