İş Dünyası Yeşil Dönüşüme Odaklandı

“İş Dünyası Yeşil Dönüşüme Odaklandı: Yeni hükümetin kurulmasının ardından, iklim değişikliği alanında yapılan ilk toplantı İstanbul’da gerçekleşti. Karbon yoğun sektörlerin temsilcileri de dahil olmak üzere 200’ü aşkın üst düzey yönetici ve finans temsilcisi, Türkiye’de “yeşil dönüşüm“ün gerçekleştirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle, Capital ve Ekonomist dergileri tarafından organize edilen “İklim Değişikliği Zirvesi 2023: Yeşil Dönüşüm” adlı etkinlikte bir araya gelindi.”

Gelecek Teknoloji ve Ekonomi’de

Yeni göreve başlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, zirve için gönderdiği açıklamada, “Günümüzde iklim değişikliğinin, insanlığın ve doğanın karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunlardan biri olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Ancak küresel iklim hedeflerine ulaşmak için şu anda yürütülen çalışmaların yetersiz olduğu ve daha büyük çaplı teknolojik ve ekonomik dönüşümlere ihtiyaç duyulduğu açıktır,” dedi. “Ülkemiz iklim değişikliğiyle mücadelede kararlı adımlar atmaktadır” diyen Özhaseki, 2021 yılında Paris Anlaşması’na taraf olunduğunu ve Cumhurbaşkanı tarafından 2053 yılında net sıfır emisyon hedefinin açıklandığını belirtti. Özhaseki açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Güncellediğimiz Ulusal Katkı Beyanımıza göre 2015 yılında %21 olarak açıklanan 2030 yılı azaltım hedefi %41’e çıkarılmıştır. Sonuç olarak 2053 net sıfır emisyon hedefimiz ile ulusal katkı beyanımız, hazırlıkları devam eden uzun dönemli iklim stratejimiz, azaltım ve uyum eylem planlarımız ile yeşil finansman stratejimiz sayesinde 2053’e doğru yol haritamızı net olarak ortaya koyuyoruz. Bu politikaların hayata geçmesi amacıyla başta İklim Kanunu olmak üzere Emisyon Ticaret Sistemi gibi önemli altyapı çalışmalarını yapıyoruz.”

Karşı karşıya olduğumuz yeşil dönüşüm topyekün devletiyle, özel sektörüyle, akademisiyle ancak gerçekleşebilir. Bundan dolayı özel sektörün; yeşil dönüşümü ana gündemlerine alması, 2053 net sıfır hedefi yolunda değişimi hızlandırma konusundaki gayreti ve adanmışlığı çok önemli.” diyerek sözlerini noktaladı.

Karbonsuz Üretim Hızlanacak

UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, gelişmiş ülkelerin net sıfır hedeflerini 2040‘a çekme çağrısını vurgulayarak, “Özel sektörün güçlü bir şekilde sürece dahil olmasıyla, Türkiye’nin sera gazı emisyonlarının planlanan 2038’den daha erken bir zamanda tepe noktasına ulaşabileceğine inanıyoruz,” dedi. Vinton, “Özel sektör, iklim değişikliğine neden olan zararlı emisyonların çoğunu üretmeye devam ediyor,” diyerek sözlerini sürdürdü. “Ancak bu aynı zamanda, acilen ihtiyaç duyduğumuz iklim çözümlerinin anahtarının da iş dünyasının elinde olduğu anlamına geliyor. UNDP olarak, Türk iş dünyasının yaratıcılığına ve dirençliliğine güveniyoruz ve Paris hedeflerine uygun olarak üretimi karbonsuzlaştırma ve takvimi hızlandırma konusunda yöntemler bulmaya çalışıyoruz.”