İş Bankası ve Petrol Ofisi’nden Bilim Atölyeleri

Türkiye İş Bankası ve Petrol Ofisi Grubu, “Bilim Kuşağı Atölyeleri” projesini başlattı. Bu proje, bilimi gençlerle buluşturmayı amaçlıyor.

6 Şubat 2023’teki büyük deprem felaketinden etkilenen bölgelerdeki çocuklara odaklanan proje, Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek gençlerin bilim ve teknoloji alanında liderliklerini desteklemeyi ve ülkenin sosyal, toplumsal ve bilimsel ilerlemesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu proje, çocuklarda bir kıvılcım etkisi yaratarak bilim ve teknolojiye olan ilgilerini artırmayı hedefliyor.

Deneyler yaparak çocukların temel bilimsel kavramlarla tanışmasını, bilim ve teknolojiye olan ilgi ve meraklarını artırmayı hedefleyen proje, bilim eğitimcileri ve gönüllülerin gözetiminde, 8-13 yaş arası çocukların katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Çocuklar için Bilim Kuşağı Atölyesi

Okullara gönderilen bilim kitapları, çocukların rahatlıkla kullanabileceği ve kullanırken hayal dünyalarını zenginleştirebilecekleri özelliklere sahip. Gönüllü öğretmenlerin rehberliğinde, bu kitaplar aracılığıyla çocuklar eğlenceli bir bilim deneyimi yaşayarak yeni bakış açıları kazanıyorlar. Projenin amacı, öğrencilerin akademik ve sosyal başarılarına olumlu bir etki sağlamak.

Deprem bölgesindeki devlet ilkokulu ve ortaokulları ile diğer illerdeki dezavantajlı devlet ilkokulu ve ortaokullarını kapsayan bir proje, 6 Mayıs-27 Aralık 2023 tarihleri arasında toplam 52 atölye etkinliği düzenledi.

Proje kapsamında 1402 çocuğa ulaşıldı ve 154 okula bilim setleri gönderildi. Bilim setleri alan okullardaki rol model öğretmenler, 2 aylık bir eğitim programına katıldı. Program kapsamında öğretmenler, yapay zeka, kodlama, robotik gibi bilim müfredatı eğitimlerini başarıyla tamamladı. Okullarda düzenlenen atölyelerle kademeli olarak 85 bin 902 çocuğa ulaşıldı. Böylece 2023 yılında toplamda 87 bin 304 çocukla proje kapsamında buluşuldu.

2024 yılının ilk Bilim Kuşağı Atölyeleri, 13-14 Ocak’ta Adana ve Hatay’da gerçekleştirildi. Atölyeler, Adıyaman, İskenderun ve diğer şehirlerle devam edecek. Proje, 2025 yılı sonuna kadar 8-13 yaş arası toplam 750 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyor.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, sürdürülebilir kalkınmayı ilk günden beri en önemli öncelikleri arasında gördüğünü ifade ederek, geçtiğimiz yıl yaşanan 6 Şubat deprem felaketinin açtığı yaraları iyileştirmeyi, deprem bölgesindeki çocukları hayal kurmaya teşvik etmeyi, onları geleceğe güvenle ve umutla bakan bireyler haline getirmeyi ve bölgede istihdamı artırmayı amaçlayan bir proje olduğunu belirtti.

Aran, Petrol Ofisi Grubu ile birlikte hayata geçirdikleri projede, çocukların deprem sonrasında yaşadıkları travmanın ardından eğitim hayatlarında oluşan boşluğu doldurmayı amaçladıklarını belirterek, aynı bilinç ve yaklaşımı paylaştıkları bu önemli projenin altını çizdi.

Bu İş Birliği ile Çocuklara Katkı Sağlanacak

Şirketlerin sosyal sorumluluk alanında yaptıkları iş birliklerinin önemine dikkat çeken Aran, “Birlikte akıl ve vicdanla, bilimin ışığında hareket edelim. Var olan bir ihtiyacın karşılanmasında birlikte hareket edilmesi durumunda ancak makro düzeyde bazı şeyler değişecek ve bir kartopu etkisi yaratılacaktır. ‘Bilim Kuşağı Atölyeleri’ projesinin etkilerini gelecekte, çocuklarımız büyüdüğünde yapacakları başarılı işlerde göreceğiz. Biz bu umutla aslında bir tohum atmış olduk, bunun için yola çıktık.” şeklinde konuştu.

Petrol Ofisi Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Abbasoğlu, Bilim Kuşağı Atölyeleri’nin toplumun yüzde 25’inden fazlasını oluşturan çocukların gerçek potansiyellerini ortaya çıkarmada önemli bir rol oynayacağına inandıklarını açıkladı. Abbasoğlu, “Hedefimiz çocukları bilimle, sorgulama becerisiyle buluşturarak akıl ve vicdanla üreten sağlıklı ve mutlu bireyler olmalarına katkı sağlamak. Bilimin sıcak ve eğlenceli yüzüyle bir araya gelen, kendilerini güven ve mutlulukla ifade eden çocukların tarihi yeniliklere önayak olacağından emin olduğumuz fikirlerini duymak için sabırsızlanıyoruz.” dedi.

Her koşula hazır olma kabiliyetleri sayesinde deprem felaketi sırasında afet bölgesine kesintisiz enerji tedariki yapabildiklerini dile getiren Abbasoğlu, “Yaşadığımız felaket bize hep hazır olmanın, bilime, teknolojiye ve ortak akla dayalı sürdürülebilir ve vicdanlı üretimlerin ne denli hayati olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bu anlayışın yeni nesillerde hayat bulması için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Deprem bölgesinden başlayarak tüm yurda yayacağımız projeyle 2025 sonu itibarıyla 750 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz ki bu sadece başlangıç. Yarınlarımıza anlamlı katkılar sağlama heyecanımıza ortak olan Türkiye İş Bankası ile yol almaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.” şeklinde ifade etti.