İngiltere’den İthal Ürünlere Karbon Vergilendirme Sistemi

İngiltere’de alüminyum, seramik, gübre, cam, hidrojen, demir ve çelik sektörlerinde ithal edilen ürünlere 2027’den itibaren sınırda karbon düzenlemesi kapsamında karbon vergisi uygulanacak.

İngiltere’nin yürürlüğe koymayı planladığı yeni uygulama kapsamında karbon fiyatlandırmasının düşük olduğu ya da hiç olmadığı ülkelerden ithal edilen ürünler için ek vergi ödenmesi zorunlu kılınacak. Hükümet, karbon sınırı ayarlama mekanizmasının demir, çelik, alüminyum, gübre, hidrojen, seramik, cam ve çimento sektörlerindeki karbon yoğun ürünlere uygulanacağını ifade etti.

Uygulanacak ücreti belirleme kriteri ithal edilen malın üretiminde salınan karbon miktarına ve varsa menşe ülkede uygulanan karbon fiyatı ile İngitere’deki üreticilerin karşılaştığı karbon fiyatı arasındaki farka göre olacaktır.

Uygulamaya geçirilecek yeni düzenleme ile karbon kaçağı riskinin azaltılması, karbonsuz ekonomiye emin adımlarla ilerlemek için ve başarılı iklim politikalarına sahip olmayan ülkelerden gelen daha ucuz ürünlere karşı yerel işletmelerin korunması hedefleniyor.