İlk Otonom Feribot, Deniz Yolculuğuna Çıktı

Norveçli nakliye şirketi Torghatten, Stockholm’ün merkezinde büyük bir yeniliğe imza atarak dünyanın ilk otonom yolcu feribotu Estelle‘yi piyasaya sürdü. Estelle, yolcuları güvenli bir şekilde taşımak için son derece ileri teknolojilerle donatıldı.

Feribotun güvenliği garanti etmek amacıyla bir kaptan hala güvertede yerini aldı, fakat asıl kontrol; çeşitli sensörler, 5G iletişimi ve Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojilerini kullanarak çalışan yapay zekâ tarafından gerçekleştiriliyor. Bu sayede Estelle, yolcularına benzersiz bir deneyim sunarken, güvenlik ve teknolojiyi bir araya getiren bir örnek teşkil ediyor. Estelle’nin piyasaya sürülmesi, otonom taşımacılık alanında önemli bir adım olarak kabul ediliyor ve gelecekteki taşımacılık sistemlerine dair heyecan verici bir öngörü sunuyor.

Feribot, bir dizi IoT sensörü ve kontrol sistemi ile donatılmış durumda ve bu veriler sürekli olarak buluta iletiliyor. Bu da güvenilir bir yüksek bant genişliği bağlantısı gerektiriyor. Geliştiriciler, bu sorunu çözmek için Tele 2’nin 5G ağına bağlı IoT platformunu tercih ettiklerini belirtiyorlar. Başlangıçta feribot, gerektiğinde müdahale edebilecek bir servis ekibiyle kontrol altına alınacak. Fakat şirket, ilerleyen zamanlarda kaptanı terk etmeyi ve uzaktan kumandaya geçmeyi hedefliyor.

Otonom yolcu feribotu Estelle teknolojiyi odağına alıyor
Otonom yolcu feribotu için sefer düzenlemeleri yapılacak

Söz konusu feribot, 200 kWh kapasiteli bir elektrikli motora sahip. Feribot, sabit pillerinin yanı sıra enerji tüketiminin yarısına kadar olan kısmını sağlayan çatıda bulunan güneş panelleriyle de destekleniyor.

Otonom yolcu feribotu, modern bir deneyim sunuyor

İlk feribotun uzunluğu yaklaşık 10 metre ve bir seferde 30 yolcu taşıma kapasitesine sahip. 8 Haziran‘da gerçekleştirilen test lansmanı, davetli misafirlerin katılımıyla gerçekleşti. Yolcular için tam erişim ise 12 Haziran itibariyle sağlanacak. Şehir merkezindeki marinalar arasında bir seyahatin maliyeti 35 İsveç kronu (yaklaşık 270 ruble) olacak. Ayrıca şirket, gün boyunca her 15 dakikada bir sefer düzenleme planı yapıyor.

Estelle’nin hizmete girmesiyle birlikte yolcular, modern ve otomatik bir feribot deneyimi yaşayacak. Ayrıca Stockholm’deki deniz ulaşımında yeni bir dönem başlayacak.

author avatar
Hatice Çam
Editör