İlk Beyin Çipi Yerleşimi Başarıyla Sonuçlandı

Elon Musk, insan beynini bilgisayara bağlama projesinde yeni bir aşamaya ulaştıklarını duyurdu. Musk, Neuralink şirketine ait kablosuz bir çipin ilk kez bir insanın beynine başarıyla yerleştirildiğini açıkladı.

Elon Musk, X üzerinden paylaştığı mesajda “Dün, bir insana ilk defa Neuralink implantı takıldı. İlk sonuçlar, umut verici bir şekilde sinir uyarımının tespit edildiğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı. Musk, Neuralink’in ilk cihazının adının “Telepathy” olduğunu duyurarak çip takılan hastanın iyileşmekte olduğunu da ekledi.

Şirket, karmaşık nörolojik sorunlara çözüm üretmek amacıyla insan beyniyle bilgisayar arasında bir bağlantı kurmayı hedefliyor. Neuralink, benzer cihazları daha önce beyne başarıyla yerleştirmiş olan rakip firmalarıyla rekabet içinde bulunuyor. Bu teknoloji, insanların zihinsel sağlık sorunlarına yönelik çeşitli çözümler sunma potansiyeline sahip olabilir.

Beyin Çipindeki Gelişmeler Devam Ediyor

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Elon Musk’ın şirketine, Mayıs ayında çipleri insanlar üzerinde test etme izni verdi. Altı yıl sürecek bu çalışma kapsamında, insan saçından daha ince olan 64 adet esnek iplik, beyinin belirli bölgelerine yerleştirilecek. Bu izin, Neuralink’in geliştirdiği çiplerin insanlar üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve teknolojinin güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan kapsamlı bir test sürecini başlatmış oldu.

Şirketin açıklamasına göre deneysel çip, kablosuz olarak şarj edilebilen pillerle çalışıyor. Beyin sinyallerini kaydederek kablosuz şekilde bir cihaza gönderiyor. Böylece kişinin ne şekilde hareket etmek istediğine ilişkin sinyaller bilgisayarda işlenebiliyor. Neuralink, bu çiplerin zaman içerisinde bunama, Parkinson hastalığı ve omurilik zedelenmeleri gibi sağlık sorunlarına yardımcı olabileceğini söylüyor.