IEA Elektrik Piyasası Raporu’na Göre Temiz Enerji Kaynakları Yükselişe Devam Ediyor

Uluslararası Enerji Ajansı, Elektrik Piyasası Raporu’nu yayımladı. 2023 enerji verilerine göre, yenilenebilir enerji üretimindeki büyüme 2.450TWh artışla küresel elektrik üretiminin büyük çoğunluğunu karşılayacak potansiyelde görülüyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının 2022 ile 2025 arasında 2.493 TWh artışla elektrik talebindeki büyümeyi karşılayacağını öngörülüyor. Fakat veriler doğrultusunda 2025’te elektriğin yüzde 21‘ini ve nükleer de yüzde 10‘unu üretmeye devam edecek. Rapordaki verilere göre, temiz enerji kaynakları fosil yakıtların yerini alacak gibi görünüyor.

Elektrik talebi büyümesi, 2023’te toparlanarak 2025 yılına kadar ağırlıklı olarak Asya’da olmak üzere 2.500 teravat saat (TWh) daha talep eklenecek. Yüzde 9’luk büyümenin, toplam talebesi ise 29.281TWh’ye çıkacak.

Yenilenebilir büyüme artışını devam ettirecek. Yenilenebilir enerji kaynakları ve nükleer enerji, birlikte ek talebin ortalama yüzde 90’ından fazlasını karşılayarak, önümüzdeki üç yıl boyunca küresel elektrik arzının büyümesine hâkim olacak. Ayrıca IEA verilerine göre, önümüzdeki birkaç yıl içinde üretimdeki büyüme, yenilenebilir enerji kaynaklarının kömürü geçerek üç yıl içinde dünyanın en büyük elektrik kaynağı haline geleceği anlamına geliyor.