Hello Space’in İlk Cep Uydusu Uzaya Fırlatıldı

Uydu teknolojileri girişimi Hello Space, “İstanbul” adını taşıyan ilk test cep uydusunun SpaceX’in Transporter-8 misyonuyla uzaya fırlatıldığını duyurdu.

Hello Space, gelecekte kurmayı planladığı cep uydusu takımıyla kesintisiz ve uçtan uca IoT veri hizmeti sunmaya hazırlanıyor. İstanbul cep uydusu, pocketqube standardında üretilen ve 5cm x 5cm x 5cm ölçülerindeolan bir avuca sığabilen bir uydu olarak dikkat çekiyor. Bu teknoloji, Hello Space’in uzayda kuracağı takım uydu ağı aracılığıyla sağlanacak.

İstanbul, Türkiye’de yazılımı ve donanımı üretilen bir test uydusu olarak Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nde bulunan Hello Space yer istasyonu tarafından izlenecek. Ekip, özel bir yazılım kullanarak, test uydusu İstanbul’un içine çalışma arkadaşlarının isimlerini yerleştirdi. Böylece İstanbul ile çalışanların isimleri de uzayda kendilerine bir yer bulmuş olacak.

Hello Space ilk test cep uydusu İstanbulu uzaya fırlattı

İstanbul’un yazılım ve donanım üretimi Türkiye’de tamamlandı. İstanbul, Kaliforniya’dan SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle gerçekleştirilen Transporter-8 misyonunda uzaya fırlatıldı. Üretim süreciyle eş zamanlı olarak takım-uydu ağı yönetim ve kontrol merkezi olarak hizmet verecek olan Hello Space Yer İstasyonu, Ankara’da bulunan Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nde faaliyete geçti.

Hello Space, diğer test uydularını da uzaya fırlatılacak

Uydu girişimi, uzaya göndermeyi planladığı cep uydularıyla bir takım-uydu ağı oluşturma amacı güdüyor. İstanbul’un uzaya gönderilmesinin ardından, takım-uydu ağı hedefine ulaşmak için 4 yeni test uydusunun gönderilme aşamasına hazırlanıyor. Diğer 4 test uydusunu ise ekim ayında uzaya göndermeyi planlıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Hello Space Kurucu Ortağı ve CEO’su Muzaffer Duysal, “Bir uydunun üretim ve uzaya gönderim süresi ortalama 2-2,5 seneyi bulurken, yepyeni bir teknoloji olan cep uydusu teknolojilerindeki bilgi birikimimiz ve takımımızın gücüyle bu süreyi 1 sene gibi dünya çapında görülmemiş bir süreye indirdik. Kısa zamanda kuracağımız takım-uydu ağıyla, bugün veri takibi zor olan okyanuslar, kurak araziler dahil dünyanın her yerinden lojistik, tarım, üretim gibi sektörlerde uçtan uca, kesintisiz darbant veri hizmeti sunan global bir girişim haline gelmeyi hedefliyoruz. İstanbul, girişimimizin ilk uydusu, fırlatılışı için çok heyecanlıyız.” dedi.

Muzaffer Duysal açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

“Hello Space, son derece gelişmiş dar bant veri iletişimi teknolojisi sayesinde, uzaydan dünya çapında kapsama sağlayarak, denizcilik, tarım, lojistik, enerji ve imalat endüstrilerinde, kesintisiz ve güvenilir veri hizmet sunacak. Mevcut teknolojilerle kapsama alanı dışında kalan, insan yoğunluğu az olan uzak bölgeler ve okyanuslarda dahi nesnelerin interneti IoT hizmeti sunabilecek olan Hello Space, örneğin okyanuslardaki konteynerlerden lokasyon, kapsanamayan tarım arazilerinden nem, ısı gibi verileri, uydu teknolojileri aracılığıyla uçtan uca istikrarlı ve doğru sunarak iş ortaklarının verimliliğini artırabilecek.”