HAVELSAN GPT Yapay Zeka Modeli MAIN’i Tanıttı

HAVELSAN, ChatGPT benzeri kendi GPT modeli olan MAIN’i tanıttı. MAIN, kamu kurum ve kuruluşlarının güvenli bir şekilde yapay zekadan faydalanabilmesini sağlayacak.

HAVELSAN, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen GPT yapay zeka modeli olan MAIN’i tanıttı. Türkiye’nin kurumsal kullanıma özel ilk yapay zeka platformu olarak öne çıkan Türkçe tabanlı yapay zeka modeli MAIN, ilk aşamada yalnızca metin tabanlı hizmet sunacak. İlerleyen versiyonlarda görüntü ve ses işleme özellikleri eklenmesi planlanmaktadır.

MAIN’ın temel amacı, kamu ve askeri kurumların veri güvenliğini sağlamaktır. Kapalı devre bir yapıya sahip olacak ve internet üzerinden herhangi bir bilgi paylaşımı yapmayacak. Bu sayede devlet kurumları, güvenli bir şekilde yapay zekadan destek alabileceklerdir.

HAVELSAN İş Geliştirme Direktörü Arif Furkan Mendi, MAIN’in açık kaynak tabanlı olarak geliştirildiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Kendi yapay zeka asistanımızı ortaya koyarak verilerin dışarı çıkmasını engellemiş olacağız. Özgün mimarimiz ile açık kaynaktaki verileri derleyerek kendi modelimizi oluşturduk. Herhangi bir dış yazılıma veya ürüne bağımlılığımız yok. Tamamen kendi verilerimizin olduğu güvenli bir ortam sunuyoruz.”

Mendi, bu yıl içinde uygulamaya konulan MAIN Akademi projesine de vurgu yaparak, “Burada yapay zeka çalışmaları yapmak isteyen öğrenciler ve profesyoneller için bir alan oluşturacağız. Aynı zamanda eğitimler vereceğiz.” dedi.

CİMER Başvurularını Değerlendirecek

Özkan, söz konusu platformun Cumhurbaşkanlığına bağlı kurumlarda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda CİMER başvurularının değerlendirilme süreci ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın çeşitli alanlarında kullanılabileceğini belirtti. Özkan, “Özellikle CİMER başvurularının değerlendirme sürecinde temel amacımız, buraya yapılan başvurunun hızlı ve doğru bir şekilde ilgili kanala iletilmesi ve vatandaşın hızlı bir şekilde cevap alabilmesidir.” dedi.