Güneş Paneline Entegre Bataryalar Geliştirildi

Austin, Teksas merkezli bir yenilenebilir enerji şirketi olan Yotta Energy, güneş enerjisi depolamada yenilikçi bir çatı çözümü geliştirdi: Güneş panelleriyle entegre edilmiş bataryalar.

Austin, Teksas merkezli bir yenilenebilir enerji şirketi olan Yotta Energy, güneş enerjisi depolamada yenilikçi bir çatı çözümü geliştirdi: Güneş panellerine entegre bataryalar. Tesla’nın Powerwall’ı ve benzeri sistemlerinde güneş panelleriyle üretilen elektrik, ev içindeki bataryayı şarj ederken, Yotta Energy’nin çözümü ek kablolar gerektirmeden batarya paketlerini doğrudan güneş panelinin arkasına yerleştiriyor.

Yotta, batarya sisteminde lityum iyon piller yerine daha uygun maliyetli ve uzun ömürlü olan lityum demir fosfat (LFP) piller kullanıyor. Üstelik, LFP piller sıcaklığa daha dayanıklıdır, bu da çatıdaki güneşin sıcaklığının ömürlerini fazla etkilemediği anlamına gelir.

Isınmaya Karşı Birçok Korumaya Sahip

Yine de işini şansa bırakmayan Yotta, bataryaları beyaza boyayıp ısıyı dağıtan pasif soğutma kanatlarıyla donatmış. Ayrıca şirket, batarya paketinin içine yalıtım için iki seramik katman ekleyerek bataryaların aşırı ısınmasını ve soğumasını engellemiştir. Hücreler aynı zamanda optimum sıcaklıklarda katı kalan bir balmumu tabakasıyla kaplanmıştır. Sıcaklık belirli bir noktanın üzerine çıkarsa, aşırı ısı balmumunu eriterek bataryaların ısınmaya karşı korunmasını sağlamaktadır.

Mikro İnverterler İle Dönüşüm Yapılıyor

Geleneksel enerji depolama çözümlerinde, merkezi büyük bir invertör doğru akımı alternatif akıma çevirir. Yotta’nın çözümlerinde ise merkezi bir batarya paketi bulunmadığından, bu işlem hücrelerin yanına yerleştirilen mikro inverterler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Yotta’nın 1 kWh’lik pil paketi yalnızca 24 kg ağırlığındadır. Bu piller 1,5 MWh’a kadar ölçeklenebilmektedir. Ayrıca, piller fotovoltaik modüllerin yerleştirildiği güneş enerjisi raflarında ek ağırlık olarak kullanılarak kurulum sırasında balast ağırlıkları eklemeye gerek kalmaz.