Google’dan Selleri Önceden Tahmin Eden Yapay Zeka

Google’ın yeni global sel tahminleme sistemi, yapay zeka teknolojilerini kullanarak, sel felaketlerinin önlenmesine ve etkilerinin azaltılmasına yönelik çözümler sunuyor.

Google, dünya genelinde sel tahminini geliştirmek için sağlam bir adım atmaya hazırlanıyor. Google’ın yeni global sel tahmin sistemi, yapay zeka teknolojilerini kullanarak, sel felaketlerinin önlenmesine ve tesirlerinin azaltılmasına yönelik çözümler sunuyor. Proje ile milyonlarca insanın yaşadığı bölgelerdeki su baskınlarına karşı daha efektif bir koruma sağlama hedefleniyor.

Bahsi geçen sellerin özellikle, nehirlerdeki suların taşması ile meydana gelen seller olması sebebiyle Google’ın tahminleri özellikle nehir taşmalarını esas alıyor. Nehirlerin genelinde akış ölçer bulunmuyor ve bu yüzden selleri tahmin etmek gittikçe zorlaşıyor. Google’ın, makine öğrenimi modellerini geçmiş olaylar, nehir seviyesi okumaları, yükseklik ve arazi okumaları ve daha fazlası dahil olmak üzere her türlü ilgili veriyle eğiterek bu sorunu çözdüğü belirtiliyor.

Bu tahmini yapabilmek için şirket ilk etapta yerelleştirilmiş haritalar oluşturdu ve her konumda yüz binlerce simülasyon gerçekleştirdi. Kullanılan teknikler, modellerin yaklaşan selleri doğru bir şekilde tahmin etmesini sağladı. Google bu teknikleri, sorunu küresel ölçekte çözmek için kullanmayı umuyor. Şirket, bazı selleri tam yedi gün önceden başarıyla tahmin etse de ortalama tahmin süresi beş gün olarak açıklandı.

80 Ülkede Doğru Sel Tahmini

Sel tahmini teknolojisi sayesinde Google, toplam nüfusu 460 milyon olan 80 ülkede doğru sel tahmini yapabildi. Şirket bu tahminleri Google Arama, Google Haritalar ve Android bildirimleri aracılığıyla kullanıma sundu.