Google, Kuantum Bilgisayar Önlemi İçin Hazırlanıyor

Kuantum bilgisayarlar, mevcut klasik bilgisayarların performansını önemli ölçüde geçebilme potansiyeline sahip.

Henüz büyük ölçüde teorik bir teknoloji olmasına rağmen, Google bu konuda hazırlıklara zaten başlamış durumda. Kuantum teknolojisinin hayata geçmesi, güvenlik teknolojisi açısından büyük bir tehlike oluşturabilir; çünkü çoğu güvenlik teknolojisi, bilgisayarlarımızdaki verileri korumak için çözülmesi oldukça zor matematiksel problemlere dayanıyor. Ancak gelecekteki kuantum bilgisayarları, bu problemleri saniyeler içinde çözebilme kapasitesine sahip olabilir ve böylece herhangi bir veriye erişebilme riski taşır; bu durum da genel olarak güvenlik endişelerine yol açabilir. Bu durum, araştırmacılar tarafından “kuantum kıyameti” olarak adlandırılıyor.

Verileri korumanın ise şu an için kolay bir çözümü bulunamıyor. Google şu an bu konuda bazı adımlar atmış durumda ve bu yeni teknolojiyi Chrome üzerinde uygulamaya koymakta. Şirket, kuantum bilgisayarlarla yapılan kırma girişimlerine karşı dayanıklı sistemler geliştirmeyi hedefliyor.

Şirket, aslında X25519 ve Kyber768 adlı iki kriptografik algoritmanın birleşimi olarak bilinen bir teknoloji olan “X25519Kyber768″i entegre ederek bunu gerçekleştirecek. Bu iki algoritmayı birleştirmek, verilerin hem mevcut güvenli bir algoritma ile korunduğu hem de kuantum bilgisayarlara karşı dirençli hale geldiği anlamına geliyor.