Fransız Start-Up Meropy, Yapay Zekâ Destekli Tarla Robotu Geliştirdi

Meropy’nin geliştirdiği yapay zekâ destekli tarla robotu sayesinde düzenli mahsul izlemesi ile bitki ve toprak sorunlarını tespit etmek mümkün.

SentiV isimli otonom tarım robotu, günde 50 dönüm araziyi tarayarak düzenli mahsul izlemesi yapabiliyor. Bu sayede bitki ve toprak sorunları tespit ediliyor ve olası bir sorunun önüne erkenden geçilebiliyor. GPS sayesinde yazılımına yüklenen araziye dair özellikler de veriliyor. Çerçevesiz telli tekerlekleri sayesinden kolayca arazide gezinen robot, ekinlere ve toprağa zarar vermiyor. Ayrıca robot sayesinde elde edilen verilerle çiftçiler nerelerde kimyasal kullanılması gerektiğini öğrenebiliyor. Bu sayede kimyasal kullanımını en aza indirmek mümkün oluyor.

SentiV, bulundurduğu çift kamera sayesinde mahsulleri her açıdan gözlemleyebiliyor. Gözlemlediklerini verilere dönüştüren robot, algoritmalarla yapay zekâ tarafından destekleniyor. Eğitilmiş AI algoritmaları tarafından analiz edilen robot, mahsullerin ihtiyaç duyduğu su miktarını da ölçümlüyor.

Modüler şekilde tasarlanan robot, çiftçilere farklı mahsuller için de kolaylık sağlıyor. Robotun genişliği ve yüksekliğini ayarlayan tekerleklerle birçok mahsule uygun hale geliyor. SentiV’nin piyasaya sunulma tarihi açıklanmasa da tasarımcılar, her geçen gün yeni bir özellik ekleyeceklerini vurguluyor.

SentiV’yi detaylı olarak incelemek için videoyu izleyebilirsiniz.