Fransa, Gıda Atıklarının Kompost Edilmesini Zorunlu Kıldı

Avrupa Komisyonuna göre gıda atıkları, AB’nin gıda endüstrisinin ürettiği toplam emisyonlarının yaklaşık yüzde 16’sından sorumlu. Fransa’da, 1 Ocak itibariyle vatandaşlar için gıda ve bitki atıklarını kompost yapma zorunluluğu getirildi.

Belediyeler, Fransa’nın 2 milyar euroluk Yeşil Fon desteğiyle, vatandaşlara sebze kabukları ve son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler gibi organik atıkları ayırmaları konusunda destek oluyor.

Artık organik atıklar, belediyenin dağıttığı plastik poşetlerde veya toplama noktalarında biriktirilmeli. Yerel yönetimler, bu atıkları kimyasal gübre yerine kullanılması veya biyogaza dönüştürülmesi için topluyor.

Tesislerin yaygınlaşması sürecinde para cezaları uygulanmayacak ve ileride daha katı kuralların gelip gelmeyeceği belirsizliğini koruyor. Bu karar öncesinde, yılda beş tondan fazla organik atık üretenlerin sadece atıklarını ayırması gerekiyordu.

Evsel atıkların yaklaşık üçte biri, gıda ve bahçe atıklarından oluşuyor. Bu tür atıkların diğer çöplerle karışması durumunda, düzenli depolama alanlarında veya yakma fırınlarında metan ve karbondioksit gibi sera gazlarının salınımına neden oluyor.

Avrupa Komisyonu’na göre, gıda atıkları AB’nin toplam emisyonlarının yaklaşık yüzde 16’sını oluşturuyor. Birleşmiş Milletler ise gıda israfı ve kaybının küresel emisyonların yaklaşık yüzde 8’ini temsil ettiğini belirtiyor.

Organik atıklar ayrıca, geri dönüşüme gönderilecek olan kağıt, plastik ve cam gibi ambalajları da kirletebilir.

Zero Waste Europe adlı bir sivil toplum kuruluşuna göre, AB’nin 2018’deki toplam biyolojik atığının yalnızca yüzde 34’ü toplandı ve kullanılabilir 40 milyon ton gübre atıldı.

Fransa’da her yıl kişi başına yaklaşık 82 kilogram kompost çöpe gidiyor.