Ford, İlk Karbon Nötr Üretim Tesisini Açtı

Ford, yeni nesil elektrikli binek araçlarını üreteceği Köln Elektrikli Araç Merkezi adlı yüksek teknolojili üretim tesisini açtı.

Ford, tarihi fabrikasını Almanya’nın nitelikli iş gücüne ve Avrupa’daki otomotiv üretiminin geleceğine duyulan büyük güveni simgeleyen 2 milyar dolarlık bir yatırımla dönüştürdü. Bu yatırım, Ford’un ilk olarak 1930 yılında kurulan fabrikasını modernize etmek için yapılan önemli bir adım olarak görülüyor.

Yüksek verimlilik hedefiyle tasarlanan, 125 hektarlık bir alanda yer alan tesiste, yeni bir üretim hattı, pil montaj hattı, son teknoloji araçlar ve otomasyon sistemleriyle bulunuyor. İnşa edilen bu tesis, yıllık 250 binden fazla elektrikli araç üretme kapasitesine sahip.

Mustang Mach-E, E-Transit ve F-150 Lightning modellerinin başarısının ardından, Ford’un kısa bir süre önce tanıttığı dördüncü elektrikli araç olan Explorer, markanın Köln’de üreteceği ilk elektrikli araç olacak ve bunu elektrikli bir spor crossover modeli takip edecek.

Köln Elektrikli Araç Merkezi, Ford’un küresel ölçekte açtığı ilk karbon nötr üretim tesisi olarak faaliyet gösteriyor. Bu tesis, şirketin 2035 yılına kadar Avrupa’daki tüm tesisleri, lojistik operasyonları ve doğrudan tedarikçilerin ayak izinde karbon nötr hedefine destek olmayı amaçlıyor.

Ford, çevreye duyarlı bir tesisle sıfır emisyonu hedefliyor

Ford’da “Executive Chair” olarak görev alan Bill Ford, Köln Elektrikli Araç Merkezi’nin açılmasının Avrupa’da yeni nesil temiz üretim ve elektrikli araçların başlangıcı olacağını belirtti. Ford, “Bu tesis, tüm sektördeki en verimli ve çevreye en duyarlı tesislerden biri olacak. Çocuklarımıza ve torunlarımıza sıfır emisyonlu bir gelecek hazırlamak için çalışmaktan heyecan duyuyorum.” dedi.

Köln Elektrikli Araç Merkezi’nin, Ford için Avrupa’da yeni bir dönemin başlangıcına işaret ettiğini aktaran Ford Model e Avrupa Genel Müdürü Martin Sander ise “Müşterilerimizin sıfır emisyonlu mobilite talebini karşılayan, tamamen bağlantılı, yazılım tanımlı araçlar üretmek için gelişmiş teknolojileri kullanarak otomobil üretimini bir kez daha yeniden tanımlıyoruz. Tesisler ve süreçler mühendislerimiz tarafından verimliliği en üst düzeye çıkarmak ve çevresel etkiyi en aza indirmek üzere tasarlandı ve Ford’un Avrupa’da karbon nötr olmasına yardımcı olurken, küresel karbon nötr planımızı da destekliyor.” şeklinde ifade etti.

Köln Elektrikli Araç Merkezi’nin temelini, dijital alandaki ilerlemelerle birbirine bağlı hale getirilen makineler, araçlar ve çalışanlar oluşturuyor. Kendi kendine öğrenme yeteneğine sahip makineler, otonom taşıma sistemleri ve büyük veri yönetimi, üretim süreçlerinin verimliliğini artırarak zamanla yüksek kaliteyi sağlama amacıyla gerçek zamanlı olarak uygulanıyor.

Ayrıca Ford, insan mükemmelliğinin yerini almak değil, onu desteklemek için bir adım daha ileri gidiyor. Yeni bilişsel ve birlikte çalışmaya uygun robotlar ile artırılmış gerçeklik çözümleri, çalışanları destekleyerek gerçek zamanlı deneyim paylaşımını artırıyor ve verimliliği güçlendirerek diğer fabrikalarla veri alışverişini sağlıyor.

Karbon nötr elektrikli araç merkezi iyi bir gelecek için çalışıyor

Ford, karbon nötrlüğe ulaşmak amacıyla tesiste yeni süreçler, makineler ve teknolojiler devreye alarak enerji kullanımını ve emisyonları azaltıyor. Tesisin işletimi için gereken elektrik ve doğal gaz, tamamıyla karbon nötr yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından temin ediliyor. Ayrıca üretim tesisinin emisyonları, yerel enerji tedarikçisi tarafından Ford adına telafi edildiğinden, tesisin ısıtma ve süreçlerinde kullanılan ısı da karbon nötr hale geliyor. Harici bir enerji santrali ve atık yakma tesisi tarafından üretilen ısı, Ford’a özel bir buhar şebekesi üzerinden iletiliyor.

Yerel enerji sağlayıcısı, işletme emisyonlarının 2026 yılına kadar yaklaşık yüzde 60 oranında azaltılması ve 2035 yılına kadar bu emisyonların tamamen ortadan kaldırılması için ısı dağıtımı konusunda planlamalar yapıyor. Ford Köln Elektrikli Araç Merkezi, tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde bağımsız bir karbon nötr sertifikasına sahip olacak. Bu bağımsız sertifika düzenli olarak denetlenecek ve kalan emisyonlar, yüksek kaliteli karbon dengeleme programlarıyla telafi edilecek.

Ford Köln Elektrikli Araç Merkezi’ndeki teknolojik güncelleme çalışmalarına, biyolojik çeşitliliğin ve mevcut fabrika yeşil alanının ekolojik dengeye katkısının artırılması da eşlik ediyor. Bu kapsamda, yeni uzun ömürlü bitki örtüsü ekimi, ekolojik açıdan zayıf olan çim alanlarının yabani bitkilere dönüştürülmesi ve böcek, yarasa ve kuşların yaşam alanlarının oluşturulması gibi önlemler alınıyor.