Felçli hasta, Neuralink Çipiyle Satranç Oynuyor

Elon Musk tarafından kurulan nöroteknoloji girişimi Neuralink, Telepathy isimli beyin çipini alan 29 yaşındaki Noland Arbaught’un düşünce yoluyla bilgisayar mouse’unu hareket ettirerek satranç oynayabildiği bir video paylaştı.

Neuralink, servikal omurilik yaralanması veya ALS hastalığı bulunan bireylerin iletişim becerilerini yeniden kazandırmak için geliştirdiği beyin çiplerini ocak ayında ilk defa bir insan hastaya yerleştirdi. Çipi beynin hareket etme komutlarını kontrol eden bölgeye yerleştiren Telepathy, hastaların düşünerek başlangıçta telefon ve bilgisayar olmak üzere sırayla her cihazı kontrol etmelerini sağlamayı hedefliyor.

Neuralink’in operasyonlarıyla ilgili açıklama yapan Elon Musk, beyin çipini kullanan ilk hasta Noland Arbaught’un tamamen iyileştiğini ve 20 gün sonra düşünerek bilgisayar kullanabildiğini duyurmuştu. Gelecek vadeden sonuçlar aldıklarının haberini veren Musk, hastadan düşünerek mümkün olduğu kadar çok mouse tıklaması almaya çalıştıklarını ifade etmişti.

Neuralink yayınladığı yeni videoda yaklaşık 8 yıl önce geçirdiği dalış kazasından sonra felçli olan Arbaugh’un düşünerek satranç oynayabildiğini bir gönderiyle duyurdu. Ameliyatla ilgili konuşan Arbaugh, işlemin “süper kolay” olduğu dile getirdi.

Çip yerleştirildikten bir gün sonra taburcu edildiğini söyleyen Arbaugh, “Mükemmel bir süreç değil, bazı sorunlarla karşılaştığımızı söyleyebilirim. Ancak insanların bunun yolculuğun sonu olduğunu düşünmesini istemiyorum, hala yapılacak çok iş var ve bu benim hayatımı çoktan değiştirdi” sözlerini kullandı.