Fakuma 2023: Geri Dönüşümde Plastik

Plastik sektörü, 17-21 Ekim 2023 tarihleri arasında Friedrichshafen‘de gerçekleşecek olan 28. Fakuma Uluslararası Plastik İşleme Ticaret Fuarı‘nı sabırsızlıkla bekliyor.

Bu etkinlik, enjeksiyon kalıplama alanında dünyanın önde gelen ticaret fuarı olarak biliniyor. Ayrıca ekstrüzyon teknolojisi, termoform ve 3D baskı gibi alanlarda yeni performans standartlarını belirliyor. Döngüsel ekonomiye katkı sağlayan fuara, yüzde 40 oranında Almanya dışından ziyaretçi geliyor.

Geri dönüştürülebilir bir malzeme olan plastik, günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Kişisel hayatta, iş dünyasında ve teknoloji alanında plastiksiz bir an düşünülemez. Plastik üreticileri ve işleme şirketleri, güneş modülleriyle enerji üretimi, elektrikli taşıtların bileşenleri, inşaat sektörü, ambalaj endüstrisi, teknik parçalar, hafif tasarım ve otomobil üretimi, tıbbi teknoloji ve mobilya endüstrisi gibi çeşitli sektörlerde yüksek kaliteli ve dayanıklı, ileri teknolojiye dayalı çözümlere güveniyor. Ancak plastikler, doğal kaynakların tüketimi ve yeniden kullanımı konusunda bir zorluk oluşturuyor.

Fuarla ilgili açıklama yapan Fakuma’nın fuar organizatörü P. E. Schall’ın proje müdürü Annemarie Schur, şu sözleri aktarıyor:

“Fakuma sergileyicilerinin birçoğu, plastik üretimi ve yeniden kullanımı için gelişmiş makineler, üretim ve işleme süreçlerinin optimize edilmesi, iyileştirilmiş malzemeler, yeni tasarlanmış ürünler ve geleceğe yönelik iş modelleri gibi konulara odaklanıyor. İşleyen bir döngüsel ekonomi, kaynakların yoğun şekilde korunması, çevresel uyumluluğun artırılması ve gerçek sürdürülebilirlik, Fakuma’da önemli konular arasında yer alıyor. Bu dünya çapında tanınan ticaret fuarı, plastiklerin önemini ve özel değerini herkesin tartışmasına olanak sağlayacak. Plastikler hem bugünün hem de geleceğin zorluklarıyla başa çıkma konusunda karşı karşıya. Bu nedenle Fakuma 2023, yeni ürünler ve teknolojik çözümler için ideal bir platform olmanın yanı sıra, gelecekteki faaliyet alanlarının uzmanlar tarafından tartışılacağı bir etkinlik.”

Fakuma, birçok faaliyet alanı için önemli ivmeye sahip

Sektör, sera gazı emisyonlarının azaltılması, enerji tüketiminin düşürülmesi ve üretim ile işleme şirketlerindeki operasyonların iyileştirilmesi gibi bir dizi önemli görevle karşı karşıya bulunuyor. Aynı zamanda, döngüsel ekonomiye geçişin tüm yönleriyle hayata geçirilmesi gerekiyor. Her durumda, dijitalleşme ve otomasyon, önemli dönüşüm süreçlerini tetikleyen ve faydalı bir itici güç olarak görev yapıyor. Plastiklerin üretimi, işlenmesi, kullanımı, yeniden kullanımı veya geri dönüşümü sürecinde tüm kaynakların etkin kullanımını destekliyor. Bu alanda yapay zekâ tabanlı çözümler de giderek daha fazla yardımcı olacak gibi görünüyor.

P. E. Schall fuar organizatörünün Genel Müdürü Bettina Schall, Fakuma 2023’ün işleyen döngüsel ekonomilerde düşünce ve eylemin olumlu ilerlemesi için önemli ve değerli bir uyarıcı sağlayacağını belirtiyor. Uygulama odaklı fuar formatı, tanıdık bir çalışma ortamında teknik tartışmaların, objektif açıklamaların ve uygulanabilir çözümlerin sergilenmesi için uygun bir platform sunuyor.