Elektrikli Kamyon İçin Batarya Fabrikası Kuruluyor

Scania‘nın elektrikli kamyonu, 2024 yılının sonunda Türkiye’de de satışa sunulacak. Scania, elektrikli mobilite sektöründeki hamlesi ile birlikte batarya montaj fabrikası faaliyetlerine başlıyor.

Södertälje’deki 18 bin metrekarelik yeni batarya montaj tesisi, konusunda uzman olan ve çalışanların %40’ının kadın olduğu toplam 550 personelle faaliyet gösteriyor. Şasi hattının hemen yanında bulunan bu tesis, üretimden teslimata kadar olan tüm operasyonları Scania’nın otomasyon üretim sistemleri ile gerçekleştirecek.

Çatısında 2600 adet güneş paneli bulunan batarya montaj fabrikası, 1 saniyede 1 hücreyi işleyebilirken, dört dakikada 1 pil paketi üretebilecek kapasitede. Yıllık kapasite ise, Södertälje’deki araç fabrikasının kapasitesi ile aynı seviyede. İlk araçların toplam kurulu akü kapasitesi 600 kWh’ye kadar olacak ve bu kapasiteye, her biri 100 ila 200 kWh arasında değişen dört farklı akü çeşidi kullanılarak ulaşılacak. Araçlara takılan her bir akünün ağırlığı ise 600 ila 1.200 kilogram arasında olacak.

Elektrikli araç segmentinde, Scania şu anda şehir içi ve bölgesel taşımacılık olmak üzere iki ana grupta elektrikli seçenekler sunuyor. Bölgesel taşımacılık için sunulan yeni R ve S kabinli 4×2 çekici veya 6×2*4 rijit kamyon seçenekleri bulunuyor. Bu modeller, 400 ve 450 kW güç seçenekleri ve en fazla 624 kWh batarya kapasitesi ile sunuluyor. Bu araçlar, 40 ton katar ağırlığında tek bir şarjla 350 km menzil sağlayabiliyorlar. Ayrıca, sürücünün zorunlu dinlenme süresinde 1 saatlik ek şarj ile yaklaşık 270-300 km ek menzil elde etmek mümkün hale geliyor. Bu modeller, motor gücüne göre isimlendiriliyor, örneğin, 450 kW seçeneği için 45R (veya 45S) olarak adlandırılıyor. Scania’nın elektrikli modelleri, 2024 yılı sonuna kadar Türk kullanıcılarına sunulma planları arasında yer alıyor.