Dünyanın En Büyük Yüzer Güneş Enerjisi Projesi

Fosil yakıtlardan uzaklaşma çabaları, güneş ve rüzgar enerjisi tabanlı çözümleri hızla yaygınlaştırıyor. Ancak güneş enerjisindeki sınırlı verimlilik, geniş arazi kullanımını gerektiriyor.

Yüzey güneş santralleri, kara kullanımı sorununu ortadan kaldırarak bu alandaki yatırımları hızla artırıyor. Bu bağlamda SolarDuck adlı firma, 8,4 milyon avroluk bir proje ile dünyanın en büyük açık deniz yüzer güneş enerjisi (OFS) projesini hayata geçirmeye karar verdi.

SolarDuck yönetiminde 5 MW’lık yüzer güneş enerjisi kurulum çalışmaları başladı. Yapılan basın açıklamasında, dünyanın en büyük açık deniz yüzer güneş enerjisi santralinin modüler bir çözüm kullanacağı belirtildi. Projenin, OFS sistemlerinin geniş ölçekli kullanımını artırması bekleniyor.

Hollandalı yüzer güneş enerjisi şirketi SolarDuck’ın modüler çözümünü kullanarak 5 MW’lık bir açık deniz yüzer güneş enerjisi sistemi tasarlamayı, inşa etmeyi ve sergilemeyi hedefliyor. Projenin arkasındaki Nautical SUNRISE konsorsiyumu, açık deniz yüzer güneş enerjisi sistemlerinin güvenilirliğini ve verimini test edecek. Konsorsiyum, projenin dünyanın en büyük açık deniz yüzer güneş enerjisi kurulumunu gerçekleştireceğini ve sürdürülebilirlik ile ölçek büyütme değerlendirmelerini yapacağını belirtiyor. Proje, Hollanda’nın batı kıyısındaki OranjeWind rüzgar çiftliği projesinin bir parçası olacak.

SolarDuck, ilk olarak 2022’de Hollanda açıklarında 5 MW’lık bir demo projesi için planlarını duyurmuştu. Geçtiğimiz hafta ise İtalya açıklarındaki Taranto Körfezi’nde 540 MW’lık Coriagliano projesi için New Developments ve Green Arrow Capital ile iş birliği yaparak ölçek büyütme konusunda önemli bir adım attığını açıkladı.